Dušan Kütner: Za vše můžou Poláci a basta

Český T-Mobile nejprve udělal z jednoho Poláka nesympatického kšeftaře, jací se přece v české populaci plné Mirků Dušínů nevyskytují (na zájezdové šmejdy se už asi zapomnělo).

Nyní se prý na Poláky chystá rovnou sám stát a jeho zemědělská a potravinářská inspekce. Alespoň podle polských médií, která tvrdí, že SZPI vydala tajné nařízení, že inspektoři se mají zaměřit hlavně na polské potraviny. Česká strana považuje zprávy polských médií za dezinformace.

Zřejmě nechybí moc a Češi a Poláci začnou proti sobě chřestit zbraněmi jako po první světové válce při boji o Těšínsko.
Polské potraviny na sebe strhávají soustředěnou pozornost dlouhodobě.

Synonymem pro nekvalitní potraviny se staly polské výrobky nejen kvůli kauzám typu technická sůl a dalším. Roli hraje nejspíše i to, že Čechy příliš Polsko jako turistický cíl nezajímá a málokdo tak měl šanci ochutnat běžné polské dobré jídlo a nápoje.

Malý důkaz? Stačí se podívat na Potraviny na pranýři. V čele žebříčku vadných výrobků podle země původu kupodivu není Polsko. S obrovským náskokem vede samo Česko následováno Slovenskem, Maďarskem, Itálií, Německem a Bulharskem.

Více než polovina Čechů podle průzkumu Incomy GfK nesouhlasí se zavíráním obchodů o státních svátcích. Jak by asi vyzněla tato naprosto nezávislá studie, kdyby si ji neobjednal Svaz obchodu a cestovního ruchu, který proti poslanci projednávanému návrhu na omezení prodejní doby razantně protestuje, ale třeba odbory?