Emil Aslan: Ukrajina potřebuje těžké zbraně, a to bezodkladně

Vedle zničeného vojenského vozidla v Buče stojí místní obyvatel.

Vedle zničeného vojenského vozidla v Buče stojí místní obyvatel. Zdroj: Reuters

Neustále ostřelovaný Mariupol upadá do beznaděje, ulice jsou plné mrtvol.
Neustále ostřelovaný Mariupol upadá do beznaděje, ulice jsou plné mrtvol.
3
Fotogalerie

Stažení ruských jednotek z Buči, Hostomelu a z jiných satelitních městeček severně od Kyjeva odhalilo charakter a rozsah porušování lidských práv okupační ruskou armádou. Stovky civilistů byly zabity, někteří se svázanýma rukama, desítky žen znásilněny, minimálně v jedné obci většina mužského obyvatelstva odvodového věku byla popravena. Celé oblasti se staly obětí ruských vojáků-nájezdníků, kteří ukradli vše s jakoukoli hodnotou: od zlatých náušnic přes mobily až po myčky. Málokterý dům zůstal celý – a to i v oblastech, které se vyhnuly válčení – podle svědectví obyvatelstva ruští vojáci a tankisté rutinně stříleli po obydlených objektech, ačkoli museli vědět, že ukrajinští obránci obce opustili.

Vraždění civilistů v kyjevských satelitech – a v jiných oblastech, ze kterých byli ruští vojáci v posledních dnech vytlačeni – znovu poukazuje na naléhavost, se kterou Ukrajina potřebuje významnou vojenskou podporu, a to včetně těžkých zbraní: tanků, obrněných vozidel pěchoty, těžkého dělostřelectva s delším dostřelem, letectva, protilodních zbraní, aby se mohla vyvarovat masivního zabíjení civilistů v doposud okupovaných oblastech.

Teprve těžké zbraně by ukrajinské armádě umožnily osvobození okupovaných oblastí zejména na jihu země. Terén v této části Ukrajiny – od Chersonu po Mariupol – je rovinatý. Step bez lesních masivů znemožňuje gerilový způsob vedení boje, který Ukrajinci efektivně vedli na lesnatém severu. Jedině konvenční armáda je s to osvobodit toto strategický významné území, na které se Rusko po neúspěších ve zbytku země zaměřuje. Proto Ukrajinci potřebují brzký přísun dostatečného množství těžké vojenské techniky.

Zatímco protitankové a protiletecké zbraně jsou nesmírně důležité pro efektivní obranu zejména v zastavěném prostředí a ve složitém hornatém či lesnatém terénu, který poskytuje relativně bezpečný úkryt, s jejich pomocí je útok na opevněné oblasti nemožný. K tomu jsou zapotřebí obrněné mechanizované jednotky s podporou letectva a těžkého dělostřelectva.

 

S ohledem na krátkou vzdálenost, na kterou ruské dělostřelectvo a letectvo situované na Krymu a v „ruském“ Donbasu působí, je pro ukrajinskou armádu nezbytné tyto těžké zbraně – respektive též sofistikované prostředky protivzdušné obrany – vlastnit a nasadit je.

Je jasné, že čím déle budou Rusové oblast na jihu a východě Ukrajiny okupovat, tím častěji budou ruští vojáci, kadyrovci a příslušníci takzvané Národní gardy uplatňovat nevybíravé násilí vůči civilnímu obyvatelstvu. Toto odvetné násilí je součástí standardního arzenálu různých složek ruské armády a policie a je vyzkoušené v Čečensku, Sýrii, na Krymu i na Donbasu: mimosoudní popravy aktivistů, ukrajinských vojáků a opozičních představitelů, vyhrožování jejich rodinám včetně vražd rodinných příslušníků, mučení a „mizení“ stovek lidí kladoucích odpor a odmítajících kolaboraci s okupanty.

Již dnes se do médií dostávají zprávy o únosech a mučení starostů, aktivistů a obyčejných protestujících proti okupaci. Lze předpokládat, že rozsah podobných represivních opatření je větší, než nasvědčují známé incidenty, neboť zdaleka ne všechny jsou dokumentovány.

Přitom se varovné zprávy uvedeného typu – například v okupovaném Chersonu –  dostávají do světa díky přístupu k internetu a nezměrné odvaze místního obyvatelstva. Probíhající izolace okupovaných oblastí od zbytku světa i kompletní likvidace organizací na ochranu lidských práv i svobodných médií v samotném Rusku přitom poslouží k tomu, aby se represivní mašinerie spustila naplno a bez jakéhokoli ohledu na domácí a mezinárodní ohlas.

Za každý měsíc zaplatí ukrajinští civilisté na okupovaném území stovkami životů. Sebemenší odpor bude trestán nejbrutálnějším možným způsobem, aby příklad potrestaných odstrašoval jejich následovníky od odporu či odlišných názorů. I proto Ukrajina potřebuje těžké zbraně, a to bezodkladně.

Autor je odborníkem na bezpečnostní tematiku se zaměřením na postsovětský prostor. Je profesorem na Katedře bezpečnostních studií Univerzity Karlovy a vpůsobí v Institutu politologických studií. Publikuje pod pseudonymem Souleimanov.

Video placeholde
Wagnerovci: Putinovi nebezpeční nájemní vrazi a žoldáci • Videohub