Emmanuel Macron, černý kůň nebo outsider francouzských voleb

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron Zdroj: Reuters

Francois Fillon
Francois Fillon
Francois Fillon
Francois Fillon
Marine Le Penová
10
Fotogalerie

V republikánských primárkách byl překvapivě zvolen Francois Fillon. Zvolení konzerervativního kandidáta by mohlo otevřít prostor pro středové politiky.

Francois Fillon je ve francouzské politice bílou vránou. Francie je známa svým sociálním státem, tradičně bývá levicově orientována. Fillon se však netají obdivem k britské premiérce Margaret Thatcherové a myšlenkám volného trhu.

VŠE O PREZIDENTSKÉM FILLONOVI KANDIDÁTOVI ČTĚTE ZDE

Socialisté svého kandidáta ještě nevybrali. Největší šanci na nominaci má bývalý premiér Manuel Valls, který je ale silně spojen s nepopulárním prezidentem Francoisem Hollandem a ve vlastní straně je kritizován za příliš probyznysové postoje. Tyto okolnosti zvyšují šance jeho hlavnímu rivalovi Arnaudu Montebourgovi, bývalému ministru financí a mnohem většímu příznivci státních zásahů do ekonomiky.

Silně pravicové názory republikánského kandidáta mohou být pro středové voliče nepřitažlivé. Pokud by byl socialisty nominován levicový Montebourg, středový prostor by mohla uvolnit i socialistická strana.

Nejvíce by z tohoto postupu těžil třetí kandidát a bývalý člen vlády Emmanuel Macron. I přes dřívější spolupráci s prezidentem Hollandem se nyní rozhodl  vstoupit do voleb jako nezávislý. Po odchodu z vlády navíc zformoval středové hnutí En Marche.  

Macronovi dávají šance i některé průzkumy. V prosincovém šetření zaznamenal dokonce lepší čísla než Francois Fillon i Marine Le Penová, která ale začíná mít problémy s financováním své kampaně. Starosti jí také přidělává její neteř Marion Marcheal Le Pen, která se proti mainstreamovým stranickým názorům začíná vymezovat. Rovněž by si přála pomoc zakladatele a otce nynější předsedkyně Jean-Marie Le Pena, který byl nedávno ze strany vyloučen.