Financial Times: Velký test

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: reuters

Německá CDU vedená Angelou Merkelovou selhala v generálce na spolkové volby v příštím roce. Kolaps podpory CDU v Severním Porýní-Vestfálsku znamená, že 11 ze 16 spolkových zemí už je pevně v rukou středolevých vlád. Bylo by však chybou vyvozovat, že podporou sociálních demokratů v nejlidnatější spolkové zemi voliči vyjadřují vůli po zmírnění evropských úsporných opatření. Šlo o lokální témata v lokálních volbách.

Přesto platí, že výsledek je pro kancléřku Merkelovou výstrahou. Pozice SPD jako reálné alternativy ve spolkových volbách je posílena. Popularita Merkelové a veřejná podpora jejímu postoji k fiskální disciplíně socialistům komplikují svržení současné vlády. Ale to neznamená, že Merkelová nebude muset po volbách složitě hledat koaličního partnera. A je pravda, že Německo ochotné více utrácet za investice a import by bylo pro evropské oživení důležitější než fiskální a růstový pakt dohromady.

USA Today: Potřeba nových pravidel

Ina Drewová, šéfka sekce v JP Morgan Chase, jejíž riskantní obchody stály banku přes dvě miliardy dolarů, odstoupila. To je samozřejmě v pořádku. Zpackané obchody však byly jen dalším alarmujícím příkladem toho, co je na Wall Street špatně. I po strašlivém zemětřesení z roku 2008 zůstává Wall Street místem, kde bankéři berou obří platy, když jejich sázky vyjdou, zatímco akcionáři, ba i daňoví poplatníci pláčou, když nevyjdou. A zůstává i místem, kde ani ti nejbystřejší obchodníci zřejmě stále nechápou rizika schovaná v investičních derivátech, jimž slovutný investor Warren Buffett říká finanční zbraně hromadného ničení.

Kauza JP Morgan ukazuje, jak finanční krize a nové zákony pramálo změnily kulturu Wall Street. Válka mezi akcionáři a daňovými poplatníky na straně jedné a bohatě odměňovanými bankovními insidery na straně druhé bude zjevně ještě dlouhá a tvrdá.

SME: Zplnomocněnec naoko

Zda je post zplnomocněnce pro národnostní menšiny pro politika strany Most součástí sbližování Smeru a Bugárovy strany, ukáže až čas. Na dohodě a na kandidátovi Lászlóovi Nagyovi by určitě vydělaly obě strany. Ne že by takový krok neměl demokratické oprávnění. V zemích s vyspělou politickou kulturou je zvykem, že o menšinách spolurozhodují jejich zástupci a Smer takové lidi nemá.

Ale na Slovensku a ve Smeru vyspělá politická kultura nevládne, takže je třeba hledat pragmatičtější důvody. A těch je dost. Nic nenasvědčuje tomu, že by zplnomocněnec měl jakékoli pravomoci. Bude tam jen naoko, aby na něj mohla Ficova vláda svalovat odpovědnost za neřešené problémy. Nagy se dlouho zabýval menšinami a lidskými právy. Politika je však pro něj už nějaký čas jen zdrojem slušného živobytí a kvůli jeho korupční kauze ho vláda může snadno vydírat. Z pohledu Smeru je pro tento post ideální; není pravděpodobné, že by dělal problémy.