Glosa Jany Havligerové: Tvořivost má zelenou

Česká televize by v budoucnu mohla získat nový program, na kterém by vysílala výhradně pořady ze svého archivu. O přípravě stanice s pracovním názvem ČT Klasik uvažuje generální ředitel Petr Dvořák (na snímku z 6. října), řekl to v rozhovoru s ČTK.

Česká televize by v budoucnu mohla získat nový program, na kterém by vysílala výhradně pořady ze svého archivu. O přípravě stanice s pracovním názvem ČT Klasik uvažuje generální ředitel Petr Dvořák (na snímku z 6. října), řekl to v rozhovoru s ČTK. Zdroj: CTK

Budoucí generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral
Český rozhlas
Šéf České televize Petr Dvořák
Šéf České televize Petr Dvořák
Česká televize
10
Fotogalerie

Vláda nemá názor na to, jak by měla vypadat kontrola veřejnoprávních médií. Ministři zaujali neutrální stanovisko k návrhu poslance Komárka z ANO, který by rád radikálně změnil současné uspořádání mediálních rad, které dohlížejí na Český rozhlas a Českou televizi.

Přitom k nové úpravě měli někteří členové kabinetu docela rozumné připomínky. Nové mediální rady by totiž na činnost a hospodaření rozhlasu a televize nejenom dohlížely, ale dokonce by musely schvalovat i zásadní ekonomická rozhodnutí.

Vedení obou institucí by tak byla zcela v jejich područí. Teď je tedy na beton jisté, že osud navržené novely bude výhradně v poslaneckých rukou. Bitva o její podobu bude víc než urputná. Zákonodárci vesměs mají na veřejnoprávní média pifku a každý jeden z nich je navrch přesvědčený, že by je docela jistě řídil líp než ti, kteří momentálně stojí v jejich čele. Do novely se jistě pustí s velkou chutí. Bude to velký ohňostroj lidové tvořivosti.