Glosa Martina Čabana: Divná tradice

Dalibor Dědek

Dalibor Dědek Zdroj: Michael Tomeš, E15

Andrej Babiš
2
Fotogalerie

První politické krůčky podnikatele, miliardáře a filantropa Dalibora Dědka se nepovedly. V rozhovoru pro deník Právo prohlásil, že Starostové, jimž poskytl podporu, odmítají spolupracovat s Andrejem Babišem jen kvůli mládí a ideálům svého volebního lídra. A že by chtěl „být v roli mentora, který ho naučí si možnost spolupráce s Babišem představit“.

Jan Farský tento ústřel snaživě žehlil na sociálních sítích a zdůrazňoval, že odmítavý postoj STAN k vládě s Babišem se ani přes názor důležitého podporovatele a sponzora nemění. Leč škody už byly napáchány.

Je pozoruhodné, že přes čím dál častější snahu nejrůznějších miliardářů zaseknout drápek v politickém životě (či zaseknout jej legitimněji, viditelněji než dřív) zůstává Andrej Babiš jediným, kdo v této disciplíně skutečně uspěl.

Všichni ostatní jsou v politice jako sloni v porcelánu a jejich aktivity v tomto směru zatím působí neobratně, nešťastně, některé i zoufale. To ale nic nemění na tom, že by bylo lepší, kdyby šéf ANO tuto divnou tradici raději vůbec nezaložil.