Glosa Martina Čabana: Senát a rizika celebrit

Jak jsou senátní kandidatury neúspěšných uchazečů o Hrad pochopitelné, tak jsou riskantní. Naděje Jiřího Drahoše, Marka Hilšera i Pavla Fischera na volební úspěch jsou jistě solidní, protože je celkem pravděpodobné, že jejich voliči z prezidentské volby si na ně vzpomenou. Jenomže je tu taky dost rizik. Předně musejí tito voliči také přijít k volbám. A účast u senátních klání bývá vesměs mizerná, což dělá z celého plebiscitu složitě odhadnutelnou loterii.

Pak je také třeba voliče přesvědčit něčím jiným než vzpomínkami na zašlou slávu. Marek Hilšer, kterého v boji o Hrad podporovali Piráti, se v Praze 2 střetne s pirátským senátorem a protikorupčním bijcem Liborem Michálkem.

To je tříštění sil jako z učebnice. A nakonec by se bývalí kandidáti na prezidentský post měli vyvarovat trapasů, protože budou, málo platné, celebritami voleb a budou pod přísnějším dohledem než ostatní. Třeba moment, kdy se Pavel Fischer zaštítil podporou hnutí STAN, o níž předseda hnutí Gazdík nic neví, docela trapný byl. Jisté zkrátka nemá nikdo nic.