Glosa Martina Čabana: Zachránce Sobotka

Video placeholde
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nad rakví Šimona Perese
Britský princ Charles a izraelský prezident Reuven Rivlin na pohřbu Šimona Perese
Britský princ Charles na pohřbu Šimona Perese
Britský princ Charles na pohřbu Šimona Perese
Americký prezident Barack Obama mezi pozůstalými
42
Fotogalerie

Je pravda, že Miloš Zeman na pohřeb velkého izraelského státníka Šimona Perese odjet mohl a neodjel. Je ale také pravda, že českou hlavu státu na poslední chvíli zachránil předseda vlády Sobotka. Ten se nakonec na cestě do Jeruzaléma přidal k ministru zahraničí Zaorálkovi. 

Těžko říci, zda Zeman toto Sobotkovo gesto náležitě ocenil, ale měl by. Neboť Česko díky tomu bylo jako spojenec Izraele zastoupeno premiérem a šéfem diplomacie, což je dostatečně důstojné.

A tak zbyly v podstatě jen obvyklé rozpaky. Třeba slovenský prezident Andrej Kiska, kterého kritici občas dávají Zemanovi za příklad, v Jeruzalémě také nebyl. Ale Kiska místo toho alespoň neřečnil na ruské propagandistické konferenci.

Česká republika, jak zdůraznil hradní mluvčí, měla na pohřbu stejné zastoupení jako Slovensko. Jenže slovenský premiér se kvůli tomu pohřbu z ruské propagandistické konference omluvil. A tak dále. Díky Sobotkovu zásahu se zkrátka hrozící mezinárodní faux pas změnilo jen v běžné brblání. Kavárenské, chcete-li.