Glosa Michala Noska: V Česku se zdražuje, i když je inflace stále nízká

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: čtk

Restaurace La Truffe spolupracuje s vyhlášeným provensálským podnikem lanýžového krále Clémenta Bruna.
Restaurace La Truffe spolupracuje s vyhlášeným provensálským podnikem lanýžového krále Clémenta Bruna.
Restaurace Vino di Vino
Restaurace Vino di Vino
5
Fotogalerie

Ceny elektroniky a spotřebního zboží se snižují. Příznivě tomu nahrávají i různé slevové akce. Ale služby v Česku mají i svou odvrácenou tvář.

Novou ledničku si domácnost kupuje jednou za deset let, ale na oběd se chodí každý den a k holiči jednou za měsíc. A právě v tomto segmentu služeb se opravdu nezlevňuje. S akčními slevami se pytel také zrovna netrhá. Do situace dávají nahlédnout data Českého statistického úřadu od roku 2010.

Tehdy stála návštěva pánského kadeřníka v průměru 89 korun a loni to bylo již 178 korun, tedy přesně dvojnásobek. U stravování v restauracích je situace obdobná. Před sedmi lety stála tzv. hotovka do šedesáti korun, nyní se pod stokorunu oběd nesežene.

S pivem je to obdobné. Celková inflace se v Česku drží stále okolo dvou procent, ale když se na cenovou situaci podíváte detailněji, tak čísla tak příznivě nevypadají.