Glosa Pavla Otta: Zneplatnit!

Andrej Babiš (ANO) během mimořádné schůze Sněmovny ke kauze Lithium

Andrej Babiš (ANO) během mimořádné schůze Sněmovny ke kauze Lithium Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Zmačkat a pozřít. To je úkol pro ministra průmyslu Tomáše Hünera, který dostal od premiéra Andreje Babiše. Týká se memoranda o těžbě lithia. Přesněji, Hüner má memorandum zneplatnit. Jinak než jednostrannou výpovědí to ale asi nepůjde, jakkoli to šéf ANO nechce přiznat. I kvůli riziku, které by to znamenalo v případné mezinárodní arbitráži. Jenže i kdyby dohoda prošla trávicím traktem několika ministrů, na její existenci to nic nemění.

Rizikem arbitráže se přitom Babiš oháněl před loňskými volbami, kdy spolu s komunisty napadal Hünerova předchůdce Jiřího Havlíčka i ČSSD. Strana se ocitla v křížové palbě, prý chtěla ukrást Česku jeho rodinné lithium. Babiš, jak je jeho zvykem, vykřikuje, že všechno zavinily tradiční strany.

Na vidle si ale naběhl sám, když lithium využil v předvolebním boji. Teď ho kritizují i jeho nedávní rudí spojenci, podle nichž jim kauzu zcizil a stejně jako na podzim z ní sám těží politické body. A vadí jim, že se Hüner s Australany dohodl na dodatku k memorandu. To ostatně napadá i Babiš. Horká kaše ale nakonec čeká právě na něj.