Glosa Petra Peška: Terč Kalousek

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Jiří Koťátko

Loučení Miroslava Kalouska (TOP 09) ve Sněmovně: Sklidil potlesk vestoje (19.1.2021)
Loučení Miroslava Kalouska (TOP 09) ve Sněmovně: Sklidil potlesk vestoje (19.1.2021)
Miroslav Kalousek (1999).
Předseda poslanců TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (na snímku z 5. prosince 2017) složil 19. ledna 2021 poslanecký mandát. Už dříve oznámil, že v příštích volbách nebude kandidovat.
5
Fotogalerie

Politici se dají dělit podle různých hledisek. Pokud je jedním z nich hledisko výraznosti/nenápadnosti, tak jedním z nejviditelnějších příkladů prvního tábora je bezpesporu Miroslav Kalousek. Svědčí o tom i reakce, které následovaly po jeho úterním oznámení o odchodu ze sněmovních lavic.

Přitom to nebylo až takovým překvapením, Kalousek už nedávno avizoval, že ve volbách kandidovat nebude. Oznámení dřívějšího odchodu přímo na sněmovní schůzi je ale přeci jen něco jiného než odchod „po anglicku“ neúčastí ve volbách.

Tím hlavním důvodem zájmu je ale samozřejmě jeho časově dlouhá a politicky pestrá politická kariéra. Možná ještě úplně nekončí, přinejmenším jedna etapa ale ano.

Ve vysoké politice se Miroslav Kalousek pohybuje už od roku 1990 – byť zpočátku jako státní úředník. Ve sněmovně seděl dlouhých 22 let. Byl náměstkem ministra obrany a později šéfoval rezortu financí. Byl předsedou hned dvou politických stran. Slovy jeho někdejšího politického soupeře – a nakrátko i téměř vládního partnera – Jiřího Paroubka: Kdo z vás to má?

Výrazný ale nebyl jen výčtem svých angažmá, pestrá byla jeho politická kariéra i z jiných důvodů. Na jednu stranu mezinárodně oceňovaný ministr financí, na druhou stranu člověk spojovaný s různými aférami od podezřelých zbrojních zakázek z 90. let přes transakce s rodinnými nemovitostmi (nic se mu ale neprokázalo) po vyjednávání s komunisty o tiché podpoře koaliční vlády ČSSD a lidovců (prý to byl jen trik).

Nyní se mu o „slávu“ staral především Andrej Babiš, který si z něj udělal hlavní politický terč a sváděl na něj všechno možné. Což obratný rétor Kalousek dokázal využívat ve svůj prospěch, a díky tomu si užíval větší pozornosti, než by mu vzhledem k současné politické síle příslušelo.

Projekt TOP 09 se mu zjevně nevydařil, jak si zpočátku představoval, v rámci strany v poslední době spíše působil jako sólista. Jeho časté výpady vůči partnerům v předvolební koalici SPOLU jitřily atmosféru v teprve se rodícím spojenectví. Leckomu se tak možná nyní uleví.

Zároveň s oznámením jeho předčasného odchodu se samozřejmě nabízí několik otázek. Bráno od konce, kdo se pro Babiše stane novým oblíbeným terčem? Ale hlavně – je to úplný konec Kalouskovy politické kariéry? Anebo jen taktický ústup před přípravou na jiné politické dobrodružství?

On sám nechává odpověď otevřenou, vzal si na několik týdnů politické prázdniny. Uvidíme, v minulosti už nejednou prokázal, že politické návraty umí.