Gregor Martin Papucsek: Síla maďarské slovní magie

Nedobré události se odehrály v Maďarsku a jeho okolí během minulého týdne. Kurz forintu dosahoval historických hloubek, státní dluhopisy se buď nepodařilo prodat vůbec, anebo jen velmi draho. Ratingové agentury naznačily, že jsou připraveny přeřadit Maďarsko mezi brak. Ukázalo se, že státní dluh navzdory úporné snaze vlády nejenže neklesl, nýbrž naopak vzrostl.

Geniální tah

Ministr hospodářství György Matolcsy v parlamentu neoblomně odmítl jakoukoli spolupráci s Mezinárodním měnovým fondem: „MMF rozhodně odmítal všechny programy, všechna naše rozhodnutí, která by vytrhla lidi z pasti bank. Tato instituce s třemi písmeny je proti každému našemu opatření, takže vládní politiku nebudeme ladit k MMF, ale proti němu.“

Napětí se dalo krájet, šířily se zprávy, že v pátek Standard & Poor’s a Fitch vynesou své „rozsudky smrti“ a všechno se zhroutí. Odpor proti jakékoli spolupráci s MMF byl evidentní, protože partnerství je neslučitelné s Orbánovým „bojem za svobodu“.
Anebo přece? Nyní s odstupem se zdá téměř geniálním tah minstra Matolcsyho, který ve čtvrtek večer nečekaně oznámil, že „nějaká jednání“ s MMF začala. I když to o pár minut později dementovala sama budapešťská delegace MMF, nikdo už nemohl zastavit posílení forintu a minimálně úlevu, ne-li přímo euforii. Hrozba posunu do kategorie braku najednou pominula.

 

Orbánova otočka

To je taková síla slov, že obyčejný smrtelník až žasne, proč maďarští politici nenasadili slovní magii už mnohem dříve. Protože o magii evidentně jde, jestliže Viktor Orbán i jeho ministr najednou přejdou od nenávisti k výrazu „nový typ spolupráce s MMF“. Okamžitě se spustila kritika opozice, že je to fiasko, pád Orbánovy revoluce a Orbán by prý měl odstoupit, protože se nakonec stejně poddal molochu a tak dále. Maďarština pro to má výstižný výraz: blecha kašle. Jakkoli je ale maďarská opozice slaboučká, může mít pravdu. Tím spíš, že i víkendové komentáře mezinárodního ekonomického tisku mluvily o Orbánově obratu o 180 stupňů a o tom, že Maďarsko je nebezpečné místo, jemuž hrozí zhroucení celé fasády.

Světě, div se, po bouřlivém víkendu se v pondělí už střízlivě uvažuje o tom, jak může MMF Maďarsku pomoci. Už je jasné, že jednání začnou, skončí někdy začátkem příštího roku. Maďarská strana (slovní magie!) hovoří o ochranné síti, jíž by se mělo říkat „pohotovostní“. Nešlo by o konkrétní úvěr, jen o možnost čerpat z nějaké sumy. Kdyby něco. Protože jinak je doma v Maďarsku všechno v pořádku a problém je jen v tom, že je už opravdu potřeba vyrazit na cestu růstu. Tady ještě jsou nějaké nejistoty. Obzvlášť kdyby se (mimomaďarská) eurozóna dál řítila do propasti. Nebo kdyby německé hospodářství šlo vpřed šnečím tempem.

K nenávisti a zpět

Panenství přitom Maďarsko s MMF ztratilo už v roce 2008, kdy přijalo půjčku 25 miliard eur. Orbánova vláda pak příliš agresivní a hlavně ortodoxní partnerku, jež chtěla jen restrikce, zatímco vláda nasadila neortodoxní léčbu v podobě série krizových daní a zestátnění soukromých penzijních fondů, pustila k vodě. A soustavně na MMF kydala hnůj, jak to bývá, když se láska změní v nenávist. Nyní se kráčí opačným směrem, známosti se obnovují, přihřívají. Maďaři ale říkávají, že přihříváním se dá vylepšit jenom segedínský guláš.

Autor je spolupracovníkem redakce