Igor Záruba: Pivo, párek, plyn

Obsluha si ale tolik neužívá

Obsluha si ale tolik neužívá Zdroj: ctk/ap

Nadcházející největší lidová veselice planety, mnichovský Oktoberfest, si v tomto roce zaslouží novou atrakci: čestné místo mezi obřími stany, davy lidí v dirndlech a kožených kalhotách a prodejními stánky by měla dostat stanice na výrobu bioplynu.

Část sklizně kvalitního chmele, základní substance pro vaření piva, padne totiž záhy na výrobu bioplynu pro vytápění a výrobu elektřiny. „Využijeme potenciál regionu, který je největší souvislou pěstírnou chmele na světě,“ libuje si ministerský předseda Horst Seehofer (CSU), který právě otevřel unikátní zásobník bioplynu ve Woinzachu. Bavoři se mají čím chlubit.

Stát investoval do zařízení 20 milionů eur, hodinová produkční kapacita činí tisíc metrů krychlových o jakosti zemního plynu. Na nový zdroj může být napojeno až pět tisíc rodin. Spokojeni mohou být všichni. Politici, že umí být dostatečně zelení. Odběratelům přijde vhod výběr z více zdrojů, zemědělci dostanou na tunu usušené masy 18 eur a ušetří na skladování chmele.

O návštěvnících samotného Oktoberfestu pak ani nemluvě. Ti se uměli bavit vždy, a dokážou to i letos. Chmel sem, plyn tam.