Igor Záruba: Unie sobě, trdla v Praze

Do Vánoc zbývá měsíc a půl, nastává tedy nejvyšší čas na shánění dárků. Za předpokladu, že nemáte sadomasochistické sklony a nechcete vše nechat na poslední chvíli. Brusel to nezamýšlí a na jistém daru pracuje už teď.

Příjemcem má být Řecko. „Potřebujeme dát dohromady 13,5 miliardy eur,“ cituje agentura Reuters zdroj z okruhu ministrů financí. Má to logiku, dvouletý odklad úsporných cílů pro rok 2014 bude něco stát. Mezeru by mělo zacelit poshovění na úrocích a posunutí lhůt splatnosti. Tančit radostí asi Řekové do ulic nepůjdou, avšak dostanou důkaz, že je unie nepustí. Aby také ano, když to neudělala v době, v níž to šlo a ze země nebyl – s ohledem na vývoj v regionu – ještě politický problém…

Čerti, trdelník a Čajkovskij, takový je titulek článku na webu týdeníku Der Spiegel, který líčí atmosféru Vánoc v Praze.
„Otevírají se trhy, voní svařené víno a mandle, rozsvěcují se okna,“ píše korespondent, jemuž učaroval strom na Staroměstském náměstí, pohádka Tři oříšky pro Popelku a smažený kapr s bramborovým salátem. Prostě idylka. Četní obyvatelé města, pro něž jsou adventní týdny spojeny s otravným konzumem, si o tom myslí svoje. A nejsou sami, dokládá chat pod zmíněným textem.

„Praha je vesnice. Všude plno, všude draho,“ zní postřehy návštěvníků. Budiž útěchou, že „předvánoční peklo“ nezačíná v říjnu jako před pár lety, kdežto zhruba o tři týdny později. Prokousat se ke Štědrému dni zůstává i tak náročné. Takže pevné nervy!