Jan Novotný: Nekulův zápas o levný točeňák je ve skutečnosti snahou prosadit zákon proti Babišovi

Zdeněk Nekula ministr zemědělství ČR

Zdeněk Nekula ministr zemědělství ČR Zdroj: Dominik Kučera

Investiční fondy by mohly přijít o výhodu nižšího zdanění, říká Stanjura
Zdeněk Nekula ministr zemědělství ČR
Zdeněk Nekula ministr zemědělství ČR
Zdeněk Nekula ministr zemědělství ČR
Zdeněk Nekula ministr zemědělství ČR
8
Fotogalerie

Po nástupu k moci se o Fialově vládě hovořilo dokonce jako o nejvíc konzervativním kabinetu za posledních dvacet let. Realita je však taková, že za nedávné kroky a prohlášení vládnoucích stran by se nemusel stydět Andrej Babiš ani třeba libovolný odborový předák. Vypadá to, jako kdyby vládě někdo dobře poradil, že nesmí dopadnout jako asociální Nečasův–Kalouskův kabinet a v hrozící hospodářské krizi musí mírnit sociální tlaky. Rada sice na jedničku, ale provedení už zaslouží spíš čtyřku.

Když se ministr financí a bytostně pravicový politik Zbyněk Stanjura nechal slyšet, že si tvrdě došlápne na čerpadláře, kteří mají podle jeho odhadu až příliš velké marže, člověk si musel promnout oči, jestli se z politického záhrobí nevrátil náhodou Jiří Paroubek.

Stanjurův kolega z vlády, lidovec Zbyněk Nekula, ale zřejmě pojal výroky ministra financí jako vítanou inspiraci. Široké veřejnosti se poprvé výrazněji představil výrokem, že marže u točeného salámu je extrémní a je proti tomu třeba přijmout „opatření“. V tomto případě už si člověk musel rovnou polít oči studenou vodou, aby zjistil, jestli před ním opravdu nestojí další politická zombie Vojtěch Filip.

Nechme teď stranou, že ve skutečnosti nešlo o marži, ale o obchodní přirážku. Důležitější je, že ze zdánlivě konzervativní vlády se za pár týdnů stal skoro vzorový levicový kabinet. Nekulova prohlášení jsou samozřejmě výsostně politická. Sám svým originálním jazykem přiznává, že jde o „zdvižený prst“ a „lakmusový papírek“.

Stát, potažmo antimonopolní úřad, má v současnosti pramalé možnosti postihovat obchodní řetězce za „extrémní“ marže. V žádném zákoně se pochopitelně nepíše, jaká marže je moc vysoká. Ani to není možné, jelikož marže a obchodní přirážky se mění v čase v návaznosti na náklady, třeba i ty očekávané v budoucnu, což je teď velmi aktuální vzhledem ke zvyšující se inflaci a zpřetrhaným dodavatelským vztahům.

Antimonopolní úřad si může v rámci platného zákona o významné tržní síle došlápnout maximálně na několik největších obchodních řetězců, které splňují podmínku pětimiliardového obratu, aby na ně vůbec mohl být zákon aplikován. K tomu, aby úřad prokázal porušení hospodářské soutěže například zneužitím dominantního postavení, je pak cesta ještě delší a množství podmínek, které by musel prokázat, je v tomto případě téměř nemožné.

Podívejte se na rozhovor s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou:

Video placeholde
Investiční fondy by mohly přijít o výhodu nižšího zdanění, říká Stanjura • Videohub

Jediným vysvětlením, proč Nekula zahájil svatou válku proti většinově zahraničním obchodníkům, je politika. Vláda se chce v kritické situaci chovat pokud možno co nejvíce sociálně, aby nenahrála zbytečné body opozici v čele s Babišem. Nekulovi lidovci navíc v kabinetu plní roli nejvíce levicové partaje. 

Nekula by také rád prosadil novelu zákona o významné tržní síle. Vláda v návaznosti na evropskou směrnici navrhuje rozšířit množství povinných subjektů, kterých se zákon může týkat, i na ty hráče, kteří dosahují ročního obratu alespoň dva miliony eur, tedy něco přes 50 milionů korun. Nekula chce pro zákon získat podporu nejen ve sněmovně, ale také mezi veřejností. Potažmo chce donutit řetězce, aby se jeho slovníku samy zalekly a své marže dobrovolně snížily. Přece jen s kontrolami státních úředníků bývá spojená zbytečná administrativa, i když se nic nekalého neobjeví.

Nekulův zápas o levný točeňák je tedy spíš snahou tohoto bývalého bankovního marketéra o prosazení jeho vlastních politických cílů. Babiš přísnějšímu zákonu o významné tržní síle z pochopitelných důvodů roky bránil, teď se naskytla šance ho konečně prosadit. Proč k tomu nevyužít i přirozené naštvání lidí na drahotu?