Jan Pavec: Rázná řešení

zápisník, Jan Pavec

zápisník, Jan Pavec Zdroj: E15

Premiéři zemí V4 se shodli na tom, že Evropská unie by se měla vrátit ke kořenům a více brát ohled na občany. Co si ale pod tím přesně představují, neobjasnili. Česká důvěra k unii klesla v posledním roce hlavně kvůli migrační krizi.

Jenže pravomoci k jejímu řešení nemá abstraktní a zlý Brusel, ale národní vlády. A i premiéři V4 jsou zodpovědní za to, že nenašli lepší řešení než nefungující kvóty.

Deník New York Times přinesl profil atentátníka z Nice, který se skoro celý život nemodlil a k islámu se přiklonil až chvíli před útokem. V jeho rodném městě v Tunisku ho pak odmítli pohřbít. Opět to ukazuje, jak generalizace a rázná řešení nefungují. Chtěl někdo deportovat všechny ateisty, protože někteří z nich vraždili pod vlivem radikální komunistické ideologie v řadách Rudých brigád a RAF? Stupeň zevšeobecnění je to asi stejný. Selský rozum byl skvělý v časech, kdy jsme všichni okopávali brambory, v globalizovaném světě nestačí.

Nesmrtelná otázka „kam svět spěje“ nejnověji vyvstává hlavně u starších ročníků i kvůli šílenství kolem mobilní hry Pokémon GO. Na rozdíl od jiných her se ale hráči musejí pohybovat i ve světě reálném, přičemž začínají přicházet zprávy o zraněních či úmrtích, která si nepozorní hráči způsobili. Ruská Sberbank se novince dokázala přizpůsobit a zavedla bezplatné pojištění pro nehody při chytání pokémonů. Na tom asi prodělají.