Jan Šafránek: Závěr roku určí spíše Fed než omikron

.

. Zdroj: Reuters

Budova České národní banky v ulici Na příkopě
Budova České národní banky v ulici Na příkopě
Budova České národní banky v ulici Na příkopě
Budova České národní banky v ulici Na příkopě
Česká národní banka
6
Fotogalerie

Akciové trhy měly po většinu listopadu slušně našlápnuto, v závěru měsíce ale indexy o pět procent dolů srazily zprávy o nové mutaci omikron a jestřábí otočka guvernéra Fedu. Zatímco ohledně mutace omikron očekávám otupování negativních reakcí, výhled na rychlejší útlum kvantitativního uvolňování a dřívější zvyšování úrokových sazeb Fedu má pro akcie výraznější negativní implikace. Powell v projevu na konci listopadu opustil argument o přechodnosti vyšší inflace bez dlouhodobějších dopadů, protože inflace se místo původně odhadovaného podzimního ochlazení dále zvyšuje a podle odhadů by za listopad mohla v USA dosáhnout na třicetileté rekordy blízko sedmi procent meziročního růstu.

Základní sazba Fedu by se tak do konce roku 2023 mohla dostat z aktuální technické nuly ke dvěma procentům, což by podle mého názoru implikovalo za stávajících podmínek potenciál poklesu ocenění indexu S&P 500 pohledem násobku P/E na 17– až 18násobek, tedy asi o 13–20 procent níže než nyní. Proti tomu bude ale působit i růst zisků firem, jenž je pro další dva roky odhadován na úrovni 17 procent, což by značně kompenzovalo potenciální negativní efekt vyšších sazeb. Podstatné také bude, zda trh vyšší úroveň sazeb bude považovat za dlouhodobě udržitelnou. Pokud by se ukázalo, že Fed sice sazby zvýší, aby zkrotil inflaci, ale ekonomice by vyšší sazby dělaly problém, s očekáváním opětovného snížení sazeb může trh vnímat vyšší sazby méně negativně. To ostatně může koneckonců naznačovat i zplošťování výnosové křivky amerických dluhopisů v posledních dnech.

Celkově bych tak do konce prosince odhadoval mírný růst trhu z aktuálních hodnot, pokud Fed na zasedání příští středu nepřekvapí skokovým ukončením kvantitativního uvolňování. Z hlediska příštího roku bych očekával o něco nižší růst indexu S&P 500 než odhadované tempo růstu zisků, aktuálně na úrovni devíti procent. S výhledem na vyšší úrokové sazby pak dává smysl nepřeplácet za firmy se silným momentem a vysokým potenciálem růstu, ale s problematickou ziskovostí. Sektorově mi dává smysl relativně nízko oceněné zdravotnictví či finance.

Očima guvernéra: Kdy skončí inflace?

Video placeholde
Očima guvernéra: Kdy skončí inflace? • Videohub