Jan Stuchlík: Bulharští otloukánci

Přípravy na stavbu plynovodu South Stream

Přípravy na stavbu plynovodu South Stream Zdroj: South Stream

Vypadá to, že ČEZ by mohl zažít v Bulharsku klidný rok. Ne že by Bulhary už netrápily vysoké účty za energii, kvůli kterým se vlády spolu s regulátorem pokusily v uplynulých dvou letech veškerou vinu svalit na distribuční společnosti ve vlastnictví zahraničních firem.

Naopak, už na podzim vzrostly regulované ceny elektřiny, a pokud má bulharská energetika přežít, budou muset růst dál. Tentokrát si však premiér Bojko Borisov našel nového nepřítele, na kterého bude možné v případě potřeby svést vinu za neutěšený stav energetiky. Přirozeně to není nikdo z Bulharska.

Za vše špatné může nově Západ, konkrétně Evropská unie. Borisov to naznačil poměrně jasně tento týden při návštěvě Bruselu. Kvůli EU nemají Bulhaři plynovod South Stream, což ohrožuje jejich energetickou bezpečnost. Kvůli EU v minulosti odstavili čtyři bloky jaderné elektrárny Kozloduj a další dva mohou vyrábět, jen pokud je Rusové zmodernizují. Kdoví, zda to vzhledem k napjatým vztahům s Bruselem budou chtít udělat, utrousil Borisov.

Kdyby Bulhaři museli elektrárnu zavřít, přišla by podle premiéra energetická katastrofa. Bulharsko mohlo mít od Rusů novou jadernou elektrárnu Belene, jejíž stavbu si však minulá Borisovova vláda na poslední chvíli rozmyslela. Také prý na nátlak Západu. V neposlední řadě Západ tlačil na Sofii, aby nepovolila stavbu ropovodu, kterým by ruská ropa proudila přes Bulharsko do Řecka, což se také stalo v roce 2011. Bulhaři sami v průzkumech veřejného mínění věří, že jsou jen otloukánkem ve vyšší hře mezi evropskými mocnostmi a Ruskem. Borisov hraje nejspíš na správnou strunu.