Jan Stuchlík: Hasnoucí blýskání

Jan Stuchlík, zápisník

Jan Stuchlík, zápisník Zdroj: E15

Chtěl se zalíbit, ale tvrdě narazil. Prezident Miloš Zeman na poslední tripartitě plédoval pro zrušení podpory obnovitelných zdrojů. Ani náhodou, podporu OZE potřebujeme, opáčili podnikatelé sdružení ve Svazu průmyslu a dopravy. Jaký to obrat.

Ještě před pár lety průmyslníci zelenou energii vydávali za hrob českého průmyslu. Stačilo, že rétoricky zezelenal ČEZ a jeho šéf se dostal do vedení svazu. K tomu ještě průmyslníci mezi sebe pustili majitele solárních elektráren. Že by se obnovitelným zdrojům blýskalo na lepší časy?

Nástup malých zelených elektráren už nějakou dobu ČEZ hlásá jako nevyhnutelnou budoucnost. Teď přišel s nabídkou, jak zákazníkům vybaví domácnost chytrými udělátky, jen aby si elektřinu z vlastního soláru spotřebovali doma. Zájemce to přijde na nižší tisíce korun. Pokud to ale ČEZ a spol. myslí vážně, proč nepřestanou bránit tomu, aby domácí elektrárny nespotřebovanou elektřinu poslaly do sítě a později si ji zase ve stejném množství odebraly? Stačí nastavit pravidla a on už se nějaký obchodník najde, který tuto možnost jako službu nabídne. Třeba to bude levnější než přechytralé zásuvky.

Distributoři elektřiny tvrdí, že bránu pro malé zdroje mohou otevřít, až bude na světě nový systém pro stanovování regulovaných cen za použití drátů. Jenže ERÚ ho hodlá vytvořit, až bude malá výroba pokrývat 30 procent české spotřeby. Takže nikdy. To nám to blýskání rychle pohaslo.