Jan Stuchlík: Moc zlata škodí

Sněmovna bude o vládním daňovém balíčku, prováděcím zákoně k důchodové reformě a dalších zákonech vetovaných senátem či prezidentem zřejmě jednat ve středu.  (Foto ČTK)

Sněmovna bude o vládním daňovém balíčku, prováděcím zákoně k důchodové reformě a dalších zákonech vetovaných senátem či prezidentem zřejmě jednat ve středu. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Plán Evropské komise na povzbuzení malých a středních firem do roku 2020 zástupci českých podniků opatrně vítají. Podobných plánů totiž komise už stvořila desítky, často bez valného efektu.

Tentokrát jde Brusel na věc trochu jinak. Většina opatření jsou vlastně jen výzvy pro členské státy, aby samy zjednodušily předpisy či převedly peníze ze strukturálních fondů do programů stimulujících podnikání.

Jeden podstatný apel ovšem chybí. Mohl by znít asi takto: „Členské státy se vyzývají, aby už konečně přestaly k unijním směrnicím lepit nesmyslné povinnosti, které s ideou unijního předpisu mají pramálo společného.“

V Česku jsme na takovéto „pozlacování“ experti. Balení koblih do igelitu, bezdotykové baterie v restauracích ani přemrštěnou podporu solárních elektráren si v Bruselu nevymysleli.

Na cestě z dotační džungle