Jan Stuchlík: Morální hazard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

O morálním hazardu se popsaly stohy papíru v souvislosti s finanční krizí. Toto chování, kdy člověk či instituce podstupuje větší riziko, protože dopředu ví, že nebude muset nést náklady svých rozhodnutí, se ovšem zdaleka netýká jen bank, pojišťoven či vlád.

Nedávno japonští vědci na myších ukázali, že za vyšším výskytem rakoviny jater u obézních lidí může být chování jedné bakterie, která obývá lidská střeva. Když zpracovává zbytky tučného jídla, produkuje látku, která poškozuje DNA tělních buněk.

Prvním krokem k tomuto zjištění byl experiment, kdy štíhlým a obézním myším vědci podávali látku způsobující rakovinu. Zatímco jen pět procent myší se zdravou výživou onemocnělo, zpravidla nádorem na plicích, všechny obézní myši dostaly rakovinu jater.

Pokud se tento mechanismus potvrdí i u lidí, bude to bezpochyby skvělý objev. Farmaceutické firmy vyvinou léky, které budou řídit množství a chování střevních bakterií. Na rakovinu umře méně tlustých lidí. Nepochybně to také bude pekelně drahé.

Morální hazard spočívá v tom, že vědci svými objevy umožňují léčbu čím dál více chorob, které si lidé způsobují vlastním chováním. U lidí tím zvyšují povědomí, že se mohou chovat riskantně a nesnižovat si míru osobního pohodlí hubnutím či dodržováním zdravého životního stylu, protože moderní medicína je v případě nouze nakonec před předčasnou smrtí zachrání. Tato spirála se nikdy nezastaví. Tedy pokud nějakým zázrakem lidé nezačnou poslouchat vědce pořádně. Japonci to přece řekli jasně, stačí nebýt tlustý.