Jan Stuchlík: Nepřátelé drátů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ceps

V Česku se obáváme, že nám silný německý vítr vypne elektřinu. Jsou ale síly mnohem slabší, které dokážou v mžiku vyřadit symbol lidského pokroku v podobě plynulého zásobování proudem. Přesvědčili se o tom v Keni. V rozvodně tamní vodní elektrárny Gitaru skočila na transformátor opice. Zkrat vyřadil z provozu elektrárnu a poslal na pár hodin do tmy celou zemi. Následky nakonec nebyly tak strašné.

Firmy zvyklé na výpadky nastartovaly dieselové generátory. Tři čtvrtiny obyvatel, které nemají přístup k elektřině, opičí rodeo ani nezaznamenaly. Dobrá zpráva je, že opice přežila.

K narušitelům sítí zdaleka nepatří jen opice. Na Tchaj-wanu před třemi lety zachutnaly podzemní kabely tamním termitům. V části ostrova vyhodili pojistky na tři hodiny. Nebylo to zdaleka poprvé a podle energetické firmy nejspíš ani naposledy. V americké Alabamě si tisíce domácností musely svítit baterkami, když do transformátoru vlezl had a zkratoval vedení. Na seznam pachatelů elektrotmy se zapsaly i veverky či krocan.

Nebezpečné samo sobě může být i zvíře jménem člověk. Vyprávět by mohly miliony evropských domácností, které přestaly na podzim 2006 svítit, když Němci vypnuli vedení přes řeku Ems, aby pod ním mohla projet výletní loď. Jenže o tom nikomu neřekli a kolaps sítě se mohl nekontrolovaně šířit. Namále tenkrát měli i Češi.