Jan Stuchlík: Slibem nezarmoutíš

ČEZ

ČEZ Zdroj: Tomas Novak/Euro

Bylo až dojemné sledovat, jak se před pařížskou klimatickou konferencí i během ní ozývaly korporace, jež se bily v prsa, kterak budou snižovat emise skleníkových plynů. Včetně ČEZ. Jeho šéf už na jaře přislíbil, že do roku 2050 bude podnik bezemisní. Ku příležitosti konference přidal na první pohled slušný závazek, že do roku 2020 sníží produkci oxidu uhličitého na megawatthodinu o 46 procent oproti roku 2001.

Tak se na to zelenání podívejme podrobněji. Zase až tak velké úsilí to ČEZ stát nebude. Ještě na začátku století spálil ročně třicet milionů tun uhlí a vypustil 36,5 milionu tun oxidu uhličitého. Kvůli výrobě megawatthodiny elektřiny vyprodukoval 0,7 tuny oxidu uhličitého. O rok později spustil Temelín. Výrobu v uhelných elektrárnách včetně emisí snížil do loňska o třicet procent.

Aby ČEZ splnil vyhlášený cíl, musí se v roce 2020 dostat na 0,38 tuny oxidu uhličitého na megawatthodinu. Jinými slovy během pěti let musí elektrárenský gigant snížit emise o milion a čtvrt tuny. Tedy o pět procent.

Nezávisle na cíli plánuje ČEZ útlum výroby v několika starých uhelných elektrárnách. Obnovené a nové zdroje bývají ke klimatu o něco šetrnější. Šéf skupiny tedy jen popsal existující stav. Totéž se týká dlouhodobého slibu pro rok 2050. Z čeho by taky emise vznikaly, když tady tou dobou nebude uhlí, které by se v elektrárnách dalo spálit?