Jana Havligerová: A je po maturitách

Petr Tluchoř

Petr Tluchoř Zdroj: profimedia.cz

Státní maturity v současné podobě jsou mrtvé a musí se změnit, soudí premiér Petr Nečas. Nicméně o jejich osudu se podle něj nedá rozhodnout okamžitě – průběh zkoušek se analyzuje, a pokud ministerstvo školství usoudí, že nedostatky jsou systémově špatně, bude lepší maturity zrušit a připravit úplně nový projekt.

Příprava státní maturity už stála 1,5 miliardy. Není to ke stíhání?

Sněmovna minulý pátek zahájila závěrečné kolo schvalování zákona o církevních restitucích, obstrukce ČSSD a KSČM, kvůli kterým není možné schvalovat zákon po čtrnácté hodině, zabraly, dolní komora parlamentu se nad návrhem normy opět sejde tuto středu. Církve na vrácení majetku čekají přes dvacet let. Schválně si tipněte, jak dlouho vydrží poslancům – odpůrcům i přívržencům zákona chuť scházet se kvůli normě každou středu a pátek.

Armádní letadla CASA jsou podle předsedy Věcí veřejných Radka Johna pouze přemalovaná civilní letadla. Těžko říct, co ví John o vojenských letounech či letadlech vůbec, každopádně alespoň jednu přemalovanou firmu určitě dobře zná. Tak se třeba neplete.

Poslanec Věcí veřejných Vít Bárta ve facebookovém deníčku pod pořadovým číslem římská XXXI. projevil obavy o premiéra Petra Nečase. Připadá mu, že v poslaneckém klubu ODS se znovu začíná ozývat Tluchořovské křídlo: „Pokud Tluchoř začne se svým týmem zlobit, má Nečas velký problém.“ Není divu, že se Bárta stará o druhé, když členové bývalé nejmenší vládní strany kromě pár kolizí se zákonem žádné problémy nemají.