Jana Havligerová: Ani v létě nedá politika pokoj

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek

„Nelze se domnívat, že Rusnokova vláda může předložit dobrý rozpočet, jakkoli bude dobře spočítán, v barvičkách vyveden. Rozpočtování není exaktní věda a vždy musí odrážet priority sněmovny“, říká odcházející ministr financí Miroslav Kalousek.

Zadruhé podle něj vláda, která nedostane důvěru, nemůže mít schválený rozpočet, i kdyby byl vyveden ve zlatě. Dobře. Tak už jenom řečnická otázka. Co nastane, když plán hospodaření vlády předložený Rusnokovým kabinetem bude odrážet priority stojedničkové koalice ODS, TOP 09 a LIDEM?

Nový pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) začal razantně úřadovat. První krok – zrušil tiskový odbor magistrátu a nahradil ho oddělením komunikace a rozvoje občanské společnosti. To bude blíže primátorovi a bude s ním úzce spolupracovat. Dále pak inicioval vznik pozice ředitele sekce rozhodování, náplň práce nového postu si odvoďte sami, možná to ale bude něco kolem rozhodování. Pro magistrát je to malý krok, ale pro spokojenost Pražanů jistě velký skok.

Firma EP Renewables spojená s podnikatelem Danielem Křetínským hodlá stavět větrníky u Moldavy v Krušných horách. Projekt má pouze jednu drobnou vadu – větrné elektrárny by měly stát v cenné lokalitě Natura 2000, kterou musí chránit všechny státy EU. Takže jak jinak, firma už požádala o výjimku, rozhodnutí má padnout do konce srpna. Křetínského neodradil ani fakt, že o totéž se už v roce 2003 pokoušel jiný stavebník větrníků, firma Tošovský, a výjimku z ochrany životního prostředí nezískal. Zkrátka se toho nebojí. Jo, drzé čelo víc než poplužní dvůr.