Jana Havligerová: Chlapských gest už bylo dost

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: E15 Anna Vackova

Nový ministr vnitra Milan Chovanec se hodlá co nejdříve dopracovat k transparentnímu výběrovému řízení na nového šéfa policie, a tak uvítal záměr momentálního policejního prezidenta Petra Lessyho, že je opravdu ochoten rezignovat.

„Oceňuji chlapské gesto pana Lessyho, který mně opět potvrdil, že je ochoten rezignovat. Téma budeme dál probírat a sdělíme veřejnosti jeho závěr,“ uvedl Chovanec.

Vzpomínáte na květen loňského roku? To rezignoval ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec poté, co oznámil, že odchází, protože si lidsky nesedl s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. Tehdejší policejní šéf, nyní odvolaný Martin Červíček, to tehdy také označil za chlapské gesto. Jednou se to snad dalo snést. Ale od policie fakt čekáme víc než gesta.

Hnutí ANO jede. Zatímco politické strany se ještě vzpamatovávají ze svých nevýher a proher v předčasných parlamentních volbách, formace Andreje Babiše už zahájila kampaň před podzimním komunálním plebiscitem: vybrala si kandidáta na pražského primátora.

Architekt Jan Kasl už jednou v čele pražské radnice stál a Pražané na něj vzpomínají v dobrém. Marketing „babišovcům“ jde. Za chvíli uvěříme i tomu, že vodňanská kuřata a kostelecké uzeniny jsou ty nejlepší na světě.

Jiří Dienstbier, nový ministr mimo jiné i pro lidská práva, oznámil, že chce – také mimo jiné – prosadit ženské kvóty pro volební kandidátky. Mohli bychom to pominout jako ojedinělý výkřik – kdyby ovšem nebylo i nové ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové-Tominové. Ta má podobných nápadů, jak postrčit ženy do veřejného života, přímo přehršel. Tak bacha na ně.