Jana Havligerová: Drahá krajská předehra

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Volební slogany pro podzimní krajské volby jsou už víceméně známé, tu a tam už křičí i z billboardů. Ještě to sice není plnou parou vpřed, ale už se stejně točí miliardy. Zatím nikoli ty, které chtějí politické strany utratit za volební kampaň. Peníze tečou plným proudem ze státního rozpočtu.

O vítězství jde hlavně dvěma vládním partajím – ČSSD a ANO. A ty otevřeně i skrytě sázejí na celostátní témata. Jejich lídři hodlají vládní angažmá využít do mrtě. Oba už odstartovali roadshow po regionech a jedou na stejné vlně.

Jedním z trháků je podle očekávání bezpečnost. Češi se stejně jako ostatní Evropané obávají terorismu, za osobní ohrožení ho považují čtyři pětiny populace. Téměř dvě třetiny lidí, jichž se tázala agentura CVVM, se bojí přílivu uprchlíků a náboženského radikalismu. Na to kabinet slyší. Rezort vnitra už dostal jednorázově sedm miliard korun, celkově to má letos být 59 miliard, napřesrok ještě o dvě miliardy víc.

Výsledek krajských voleb je pro ANO veledůležitý. Přes regionální vlády, a ministr financí si to uvědomuje, protéká velká část peněz ze státního rozpočtu.

Premiéra Sobotku budou na jeho cestách doprovázet ministři a Milan Chovanec bude esem. Vsadil na to, že bezpečnost občanů musí být na prvním místě, a nese mu to politické body. Teď je ještě musí utrhnout pro celou sociální demokracii. Má velkou šanci – do krajů už šly nové policejní vozy, zvyšují se počty policistů, nezapomíná se ani na dotace pro dobrovolné hasiče. K posílení kontrol ve vnitrozemí má přispět i cizinecká policie, její řady se postupně rozrostou o 740 nových členů.

Na tomhle poli by to ČSSD měla teoreticky vyhrát na celé čáře. Hnutí ANO – i Babiše budou v krajích doprovázet jeho ministři – sice může operovat s armádou, jenže ochranu vnější hranice si lidé s vojáky zase tolik nespojují. Ale i vojsko napřesrok dostane o čtyři miliardy více než letos.

Zdravotnictví bere ČSSD, Babišovi zůstává už jen doprava

Další velké téma je zdravotnictví, sázka na něj už se jednou ČSSD osvědčila. I na téhle frontě mají socialisté náskok. Proti Sobotkově slibu zvýšení platů o deset procent se ANO může jen těžko vymezit, zvláště když lékařská komora hodlá táhnout až do podzimu svou kampaň Zdravotnictví volá o pomoc. Andrej Babiš se alespoň narychlo snaží lékaře a sestry přesvědčit, že jeho prohlášení o neprůhledném a neefektivním zdravotnictví nepatřila jim. A že on osobně, jak říká, není jejich nepřítel, nýbrž spojenec. To ale nezní moc přesvědčivě. Babišovu hnutí tak z velkých témat zbývá už jen doprava. Stav výstavby silnic ovšem není zrovna ke chlubení.

Andrej Babiš se alespoň narychlo snaží lékaře a sestry přesvědčit, že jeho prohlášení o neprůhledném a neefektivním zdravotnictví nepatřila jim

Výsledek krajských voleb je pro ANO veledůležitý; do krajů babišovci ještě nepronikli. Přitom přes regionální vlády, a to si ministr financí uvědomuje především, protéká velká část peněz ze státního rozpočtu. O víkendu Babiš ohlásil, že by za úspěch považoval zisk pěti hejtmanských postů. Sobotka má v plánu dobytí sedmi hejtmanství. Bude to bitva na tělo a bude stát nebývalou spoustu státních peněz. Drahá předehra k dalšímu a nejspíš ještě dražšímu boji v parlamentních volbách.