Jana Havligerová: Fischer sbírá body. Za naše peníze

Jan Fischer

Jan Fischer Zdroj: E15 Michael Tomes

Jmenuji se Jan Fischer. Zázračně rychle jsem schopen obstarat nejen miliony, jak už jsem prokázal, ale klidně i miliardy korun. Bezúročně, vyhovím každému. Jsem ministr financí a hodlám jím zůstat co nejdéle. Pokud možno alespoň do května příštího roku. Chcete mě?

Nakonec, kdo by nechtěl. Blahem se tetelí hejtmani Ústeckého a Karlovarského kraje. Už nemusejí chodit na ministerstvo financí s prosíkem kvůli pokutě ve výši 2,1 miliardy korun udělené za to, že jejich úředníci podváděli s evropskými dotacemi. Fischer to zařídí, je to jednoduché jako facka: víc než polovinu krajských dluhů převede do státního rozpočtu. Takže o pokutu se podělíme všichni.

Čtvrtmiliarda pro úřady práce také není žádný problém. Zvýšení plateb zdravotního pojištění za státní pojištěnce, odkup nedobytných pohledávek zdravotních pojišťoven? Jasně, Fischer to proplatí. Tedy ty tři miliardy za pohledávky až po důkladné analýze. Ale – jak ministr oznámil – je pravděpodobné, že to tak dopadne. Vlastně bychom neměli být překvapeni. I jako premiér vždy důkladně analyzoval, aby se posléze projevil jako velkorysý předseda vlády. Vzpomeňme solární energetiku. O tom, že bude štědrý i jako správce státní pokladny, nemusí být pochyb. Minimálně obliba Rusnokovy vlády u sociálnědemokratických hejtmanů za to přece stojí.

A to jsme teprve u výdajů letošního roku. V tom příštím už hodlá ministr financí hodit na stůl peníze, které momentálně leží na účtech některých státních podniků – bratru patnáct miliard korun.

Fischer dobře ví, co se od něj čeká i co mu prospěje. Takže není divu, že zhruba týden před hlasováním sněmovny o důvěře úřednickému kabinetu oznámil také čistky v orgánech státem ovládaných podniků. Skončit ve funkcích by měli exministři Nečasovy vlády Ivan Fuksa a Alexandr Vondra a exposlanec Marek Šnajdr.

Což o to, dostali trafiky a se změnou vlády bylo tak jako tak jen otázkou času, kdy o ně přijdou. Za povšimnutí však stojí argumenty ministra financí. Ve vedení podniků chce mít vysoce postavené, kompetentní a znalé lidi. Nebyla to ale právě Fischerova úřednická vláda, která firmě Industrial Advisors zadala prověrku fungování dohledu nad osmičkou státních podniků, načež výsledky analýzy a doporučení dala k ledu? Připomínat expremiéru Fischerovi okolnosti, za nichž jeho syn získal placenou stáž na úřadu vlády jakožto odborník na extremismus, je asi také zbytečné.

Neúspěšný kandidát na prezidenta se zkrátka konečně oklepal z debaklu. Natolik, že se jeho mysl odpoutala od reality a sboru jmenovanému prezidentem automaticky, asi nějak ze zvyku, říká „moje vláda“. Honza už se zase neschovává. Naopak dělá vše pro to, aby ho na patřičných místech viděli. Bohužel tentokrát za naše peníze.