Jana Havligerová: Hurá na kolo! Na magistrálu

Cyklista, ilustrační foto

Cyklista, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě olomouckého vrchního státního zástupce Iva Ištvana. Jak sám řekl, vysoce ocenil jeho práci a vyjádřil mu plnou podporu v jeho úsilí odhalit klientelistickou síť spojující politickou sféru s ekonomickou kriminalitou. Každá doba má své hrdiny. Letmé nahlédnutí do novodobé historie dokládá: nemívá to dlouhého trvání.

Předsednictvo Strany práv občanů zemanovci zatroubilo do předvolebního útoku. Vyzývá levicové strany a všechny zodpovědné poslance, aby – jak jinak – vyslovili důvěru odborníkům premiéra Jiřího Rusnoka. A jak jinak, zemanovci to dělají kvůli tomu, že jim leží na srdci blaho nás, občanů. „Poslanci by měli nadřadit potřeby občanů České republiky nad úzké stranické zájmy, a to zejména proto, aby byl zabezpečen řádný chod státu do konání parlamentních voleb,“ stojí v prohlášení, které předsednictvo sepsalo. Krize fakt rodí mesiáše a falešné proroky.

Pražský primátor Tomáš Hudeček hýří samými dobrými nápady. Poté, co otevřel akutní problém bezdomovců cestujících městskou hromadnou dopravou, vyrazil v minulém týdnu na elektrokole k hlavnímu nádraží. Podle něj by se měly na Severojižní magistrále zúžit pruhy pro automobily, a uvolněný prostor by sloužil cyklistům. Cyklopruhy by mohly vést od Pankráce přes hlavní nádraží, a dokonce Hlávkův most na Prahu 7. Celková vize, uvedl primátor, ještě není na stole, ale je reálná. Ach jo, a to mají vedra podle meteorologů polevit až koncem srpna. To ještě bude nápadů…