Jana Havligerová: Jsou věci mezi nebem a zemí

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Ministr financí podle zaručených statistik od celní a finanční správy na sněmovních interpelacích prohlásil, že „Vietnamci, jak známo, neplatí daně“.

Pak pro změnu na Twitteru a Facebooku oznámil, že mnoho Vietnamců daně platí, a těm – pokud se jich dotknul – se omlouvá. Zbývá vysvětlit, jaká čísla vlastně celní a finanční správa ministrovi dodala. To si žádá další interpelaci.

Exministr financí Miroslav Kalousek zase spočítal, že díky daňovému zvýhodnění biopaliv každý z nás přispěje Monice Babišové, přítelkyni správce státní kasy, na „větší šperk“ pětistovkou. Vzápětí ovšem začal tvrdit, že to máme chápat spíše jako básnický obrat. Že by snad v domácnosti Babišových něco nebylo v pořádku? To ne, to by Kalousek určitě prozradil.

Českem projede americká obrněná kolona a kvůli případným provokatérům, kteří by rádi zablokovali silnice, chystá česká armáda málem manévry.
Chystají se objízdné trasy, kolony transportérů se rozdělí do menších skupin… Logistiku určitě nepodceníme a docela určitě klapne. Jako spojenci jsme fakt k nezaplacení.

Největší tajemství v moderní historii České republiky. Tak se jeví cesta prezidenta Miloše Zemana do Vatikánu. Hrad tvrdí, že se uskuteční na pozvání papeže, nejmenovaný zdroj z vysokých církevních kruhů zase pro změnu, že papež nikdy nikoho nezve. Do příprav je však zapojeno ministerstvo zahraničních věcí, tedy alespoň to tvrdí. Český velvyslanec ve Vatikánu údajně o ničem neví. Cesty diplomacie jsou nevyzpytatelné. Ostatně cesty Páně také. Takže to vlastně sedí.