Jana Havligerová: Kandidáti na zápis do dějin

Andrej Babiš odchází ze schůzky u prezidenta Miloše Zemana

Andrej Babiš odchází ze schůzky u prezidenta Miloše Zemana Zdroj: ctk

„Přijímačky“ u prezidenta Miloše Zemana už mají za sebou téměř všichni kandidáti na budoucí ministry. Sledovat jejich výsledky v přímém přenosu byl hluboký zážitek. Většina adeptů odcházela z Hradu okouzlena, ne-li přímo ohromena.

Začínalo se průmyslovými problémy, poté hlava státu přesedlala na školství. Budoucí šéf rezortu Marcel Chládek (ČSSD): „Detailní znalosti pana prezidenta mě opravdu překvapily.“ Richard Brabec (ANO), který povede ministerstvo životního prostředí: „Oslovoval mě ,pane budoucí ministře‘, takže jsem neměl pocit, že by mne za ministra nechtěl.“ Přátelský duch setkání si pochvalovala i Věra Jourová (ANO), jež míří na ministerstvo pro místní rozvoj: „Sám pan prezident říkal, že se mu nestává často, že je tam taková shoda.“ Na Hrad se navíc nosily dary. Tohle vejde do dějin demokracie.

Šéf ANO Andrej Babiš pohovořil o tom, proč by jeho hnutí mohlo v budoucnu opustit kabinet: „My jako hnutí určitě budeme alergičtí na to, když budeme mít pocit, že naši koaliční partneři jsou řízeni nějakými neoficiálními zájmy podnikatelů a nějakých agentur,“ prohlásil Babiš. Takže se ptáme – on má Babišův holding Agrofert na trhu ještě vážného konkurenta?

Na závěr jen stručně. Bývalý šéf Věcí veřejných Vít Bárta je soudně očištěn z úplatkářství a svým fanouškům vzkazuje: Terminátor jede dál! Takže nad VV nelámejte hůl. Ostatně, čtyři poslance mají v Okamurově Úsvitu.