Jana Havligerová: Kolem Hradu je dost živo

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: ctk

S rozsahem vyhlášené amnestie nesouhlasí podle bleskového průzkumu společnosti Median přes osmdesát procent obyvatel země, odpor proti ní sílí ve všech společenských vrstvách, protesty jsou zahlceny i sociální sítě.

Facebookovou akci odporu podpořilo už přes sto padesát tisíc lidí, nesouhlasnými příspěvky se jen hemží i Twitter. Tak přece jen se to Václavu Klausovi povedlo. Z pražského Hradu bude odcházet jako prezident — sjednotitel.

ODS a TOP 09 v tomto týdnu čeká obtížný úkol — vymyslet věrohodný důvod, proč je tak nezbytně nutné, aby ve vládní koalici zůstala strana LIDEM. Výzva předsednictva partaje, aby její ministři opustili k desátému lednu kabinet, znamená jediné: na post vicepremiérky, který už nemá faktickou pracovní náplň, by rezignovala Karolína Peake. A z čela ministerstva pro místní rozvoj, které už několikrát jen tak tak uniklo ze seznamu úřadů ke zrušení, by odešel Kamil Jankovský. Toť vše.

Senátor Tomio Okamura, poté co nedostal možnost kandidovat na funkci prezidenta, váhá, zda má o víkendu vůbec k volebním urnám jít. Není divu, když jediného kandidáta, kterého by volil, soudy ze soutěže vyřadily.

Rozhodnutí Ústavního soudu neodložit konání voleb hlavy státu citelně postihlo i další oblíbenou figuru české politiky. Vít Bárta z Věcí veřejných přijde o napoleonskou patku. Vsadil se, že soud volbu zruší, a pokud prohraje, nechá se ostříhat. Stane se tak dnes, a jak jinak – za účasti televizních kamer.