Jana Havligerová: Lhát, či nelhat

Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: Mlada fronta Dominik Bachurek

Aktuální zamyšlení lídra hnutí Úsvit Tomia Okamury nad pravdou a lží na blogu iDnes je fakt poučné. Zvlášť inspirativní je jádro jeho sdělení: „Mnohdy je lépe mlčet než mluvit pravdu a může se stát, že je lépe i lhát. Třeba když se gestapo zeptá, kam ujeli partyzáni,“ píše nově zvolený poslanec. Samozřejmě, popudem k udělování moudra byla tragikomická historka sociálního demokrata Michala Haška, právě jeho lhaní ale – jak Okamura zdůrazňuje – rozhodně neomlouvá.

Domýšlet, kdože je v autorových představách gestapo a kdo partyzán, raději nebudeme. I když fantazii se meze nekladou. Tak si představte třeba novou sněmovnu. Nuda v ní určitě nebude.

Trefnými výroky byl minulý týden přímo přetížen. Takže ještě jednou aféra sociálních demokratů, kteří se pokusili, značně amatérsky, sestřelit vlastního předsedu. Bezesporu v ní vynikl statutární místopředseda ČSSD, pozadu za ním ale nezůstal ani proslulý facebookový glosátor, místopředseda socialistů Zdeněk Škromach.

Ten v České televizi obhajoval, proč pětice účastníků tajila schůzku s prezidentem. „Neřekli jsme to, protože jsme se báli, co na to řekne Slávek Sobotka.“ Jak prosté.

Perlil i premiér v demisi Jiří Rusnok. Myslí si, že by bylo dobré nedémonizovat personální změny vlády, protože kabinet vlastně nic tak zásadního v tomto směru neučinil. Toto přesvědčení předsedy vlády se upevnilo poté, co si se svým týmem prostudoval zprávu o činnosti BIS v loňském roce. „Řekl bych, že vzhledem k těm informacím, které bych řekl, vytrvale tato služba dodává vládě, tak by možná těch personálních kroků mělo být mnohem více,“ tvrdí Rusnok. My bychom řekli, že v roli premiéra se člověk nejspíš paranoii nevyhne.