Jana Havligerová: Mezi socialisty a komunisty je Lev

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: E15 Eduard Erben

Bývalý sociální demokrat Jiří Paroubek už má zase vlastní stranu. Podle očekávání si ho v sobotu postavili do čela delegáti nové partaje Národní socialisté – levice 21. století. Byl jediným kandidátem, do funkce jej zvolili aklamací. Sebevědomí exšéfovi ČSSD nechybělo nikdy, nechybí ani teď.

Pomáhají mu, jak jinak, průzkumy veřejného mínění. Podle výsledků agentury SANEP z minulého týdne by prý jeho Lva volilo jen něco málo pod pět procent lidí. A není přece důvod si myslet, že podpora nepoletí nahoru: „Všechny politické projekty, do kterých jsem šel, skončily úspěchem,“ tvrdí Paroubek. Může tedy se svou novou formací znovu přerozdělit hlasy na levici? Zatím pro to udělal maximum.

Obsáhlý program nové strany hýří desítkami miliard, které mají bohaté firmy a lidé s vysokými příjmy odevzdat státu, aby je tento přerozdělil ve prospěch mladých rodin a sociálně slabších. Znovu chce zavést vícero daňových sazeb, nejvyšší příjmy kolem desetinásobku průměrné mzdy by měly být zdaněny třeba 50procentní sazbou.

Dvě sazby mají mít také firemní daně. Mezi národně-socialistické cíle patří i zvýšení daně z nemovitosti, podporu mají snahy evropských politiků zavést novou daň z finančních transakcí. Ta má ztrestat banky, které údajně výrazně přispěly ke krizi v eurozóně. Nová strana naopak nesouhlasí se školným a s poplatky ve zdravotnictví. Nejedná se o žádné převratné novinky, mnohé z těchto tezí obsahoval už volební program ČSSD z roku 2006. Jsou ale propracovanější a razantnější.

V projevu, který zabral většinu dopoledního jednání sjezdu, Paroubek objasnil, že nová partaj bude vycházet z nejlepších tradic národních socialistů, a tudíž bude stranou levého středu. Nicméně nastíněný program ji posunuje spíše někam mezi sociální demokraty a komunisty.

Logicky. To je šedá zóna, v níž se pohybuje mnoho nerozhodnutých levicových voličů. O ty se národní socialista Paroubek popere. Už to také dal všem konkurentům na vědomí. ČSSD prý schází invence k nabízení alternativního programu proti hospodářské krizi, spolupráci se Stranou práv občanů – zemanovci rovnou vyloučil a pro jistotu se opřel i do podnikatele Andreje Babiše. Paroubek se zjevně vrací ke své vizi stát se českým Françoisem Mitterrandem. Koketuje s myšlenkou vtáhnout do oficiálních struktur komunisty, a tím v podstatě přispět k jejich zániku.

LEV 21 chce za jedenáct měsíců vstoupit do voleb ve všech krajích, následně pak uspět ve volbách parlamentních. Má to jednu vadu. Zatím je to strana postavená na jediné osobnosti. Takovým se v posledních trojích sněmovních volbách podařilo získat vždy jen něco kolem pěti procent hlasů.