Jana Havligerová: Nejen politikou živ je člověk

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura Zdroj: ctk

Policie obvinila bývalého ředitele odboru na ministerstvu pro místní rozvoj, ostravského zastupitele za ANO Vladislava Kovala, že si ve funkci řekl o úplatek od firmy, jež s rezortem spolupracovala. Jako ředitel skončil, o jeho dalším pracovním zařazení rozhodne verdikt soudu. Obratem se s ním rozloučilo i hnutí ANO. Koval se hájí, že jen cíleně testoval, zda zástupce firmy na korupční nabídku přistoupí. Že by jen zpackaný pokus, jak se zavděčit?

Kuřákům čím dál hlasitěji zvoní hrana, ať už se sněmovna bude zabývat návrhem protikuřáckého zákona z dílny ANO, anebo předlohou, jež se rodí na ministerstvu zdravotnictví. Pokud ta či ona norma projde, prezident Zeman bič na kuřáky podepíše, oznámil hradní mluvčí. To se to podepisuje, když je při ruce popelníček.

Tomio Okamura opravdu nelení. Na Facebooku pilně zodpovídá dotazy příznivců, tentokrát na otázku, kde leží jeho prodejny s japonskými potravinami a kde lze zakoupit i „skvělou Velkou japonskou kuchařku v češtině“. Kšefty nejspíš nejdou nejlíp…

Na závěr pozitivní zpráva, nikoli však z českých luhů a hájů a navíc jen pro muže. Soud v Düsseldorfu rozhodl, že muže doma nelze nutit k močení vsedě. Zamítl tak požadavek bytné na náhradu škody za skvrny od moči na mramorové podlaze koupelny. Soudce ale připustil, že muži, kteří se rozhodnou močit vstoje, musí počítat se střety se spolubydlícími, zvláště se ženami. Nenesou ale odpovědnost za korozi mramorových podlah na toaletách a v koupelnách.