Jana Havligerová: Nejezte brouky s krovkami!

Martin Holcát

Martin Holcát Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Ministr zdravotnictví Martin Holcát v demisi odcestoval do Číny. Cílem sedmidenní návštěvy, jak stojí v oficiálním komuniké, je jak upevnění kontaktů ministerstev obou zemí, jednotlivých nemocnic a léčeben, tak spolupráce medicínských firem.

Nechme stranou, co všechno se dá stihnout v demisi. Spíše doufejme, že pan ministr nepřiveze zpět poznatky podobné tomu, že šest skleniček vína a tři panáky denně nepředstavují extrémní spotřebu alkoholu.

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová, obviněná v kauze armádního nákupu letounů CASA, zveřejnila na svém webu záznamy veškerých výpovědí svědků. Dozorující státní zástupce Jan Kořán obratem prohlásil, že policie by na ni za to mohla uvalit takzvanou koluzní vazbu, aby dál neovlivňovala svědky. Tedy pardon. Podání návrhu na vzetí Parkanové do vazby státní zástupce Kořán prakticky vylučuje, jak oznámil v dalším prohlášení. Jeho první výrok, jak po několika hodinách sdělil, se pohyboval „pouze v teoretické rovině“. Jen jestli ty teoretické úvahy vlastně nebyly minimálně praktickým zastrašováním.

Zájem konzumentů o jedlý hmyz roste, zjistili propagátoři entomofágie neboli pojídání hmyzu. A protože dosud neexistují ani české, ani evropské normy, jak takový hmyz chovat a jak s ním posléze nakládat v restauracích a potravinářském průmyslu, hodlají se takové iniciativy ujmout a spolu s hygieniky příslušné normy vypracovat. Pro začátek – než ty normy budou – poskytují alespoň jednu praktickou radu. Nejezte brouky s krovkami, je to stejné, jako kdybyste konzumovali starou slepici.