Jana Havligerová: Nemožné na počkání

Farma Čapí hnízdo

Farma Čapí hnízdo Zdroj: Stepan Bruner, E15

Pravicová opozice hodlá kvůli Babišově Čapímu hnízdu, luxusní farmě nyní patřící do holdingu Agrofert, svolat mimořádnou schůzi sněmovny. Vládní sociální demokraté spolu s lidovci se chystají požadavek podpořit. Pokud, jak prohlásil místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka, vicepremiér do zítřka, nejpozději do pozítří přijatelným způsobem nevysvětlí okolnosti, za jakých byly na výstavbu hnízda získány dotace. Má to znamenat, že nemožné na počkání a zázraky do tří dnů?

Prezident Miloš Zeman ve sněmovně velmi originálně podpořil ústavní zákon o obecném referendu, jehož návrh nemá mezi zákonodárci zaručenou jednoznačnou přízeň. Přijetí normy podle něj politikům vrátí prestiž, neboť jim umožní překonat bariéru odcizení mezi nimi a občany. A připomněl, že v několika posledních letech politici – nejen poslanci, ale také ministři – zaujímají v očích veřejnosti, co se týká prestiže, předposlední místo hned za uklízečkou. Ano, schválení návrhu zákona o obecném referendu je tou správnou cestou. Referendum, nezávisle na daném tématu, je pěkný populismus.

Firmy by podle ministryně práce Michaely Marksové měly chránit své zaměstnance před stresem. Navrhuje proto, aby jim tuto povinnost přímo nakazoval zákoník práce. Na úřadě, kde se rodí takové nápady, to tedy musí vypadat. Přinejmenším jsou tam z nejvyšší šéfky ve stresu.