Jana Havligerová: O odbornost jde v první řadě

Bývalý ředitel České televize Jiří Balvín odchází 28. června z jednání s premiérem Jiřím Rusnokem v Kramářově vile.

Bývalý ředitel České televize Jiří Balvín odchází 28. června z jednání s premiérem Jiřím Rusnokem v Kramářově vile.

Ministr kultury Jiří Balvín hravě překonal svou předchůdkyni Alenu Hanákovou. A přitom to vypadalo, že nás z vládních kruhů už nic zábavného nečeká. Stalo se.

Balvín sice po zásahu premiéra Rusnoka musel den nato, co odvolal nového ředitele Národního divadla, téhož muže do funkce znovu jmenovat, přesto stojí za to připomenout, jak se k odvolání podle vlastních slov dopracoval. Tak zaprvé: sešel se s odboráři. Tedy nesešel, za některými odboráři ho zavedl odborový předák Jaroslav Zavadil. Balvín je jenom vyslechl. Druhý důvod pro odvolání: novým ředitelem ND jmenovaná šéfka opery Silvie Hroncová byla z Národního divadla v Bratislavě údajně vyhozena pro neschopnost a špatné pracovní výsledky. Balvínovi to zavolala pěvkyně Gabriela Beňačková a ujistila ho, že kroky, které chystá nový ředitel, nejsou dobré. Tak Balvín rázně zasáhl. Není nad to, když rozhoduje odborník.

Rusnokova vláda má podle programového prohlášení, které zveřejnila minulý pátek, ambici „obnovit důvěru ve veřejné a státní instituce“. Pomocí zásahů podobných tomu, jaký předvedl ministr Balvín, se jí to určitě povede. Anebo také ne. Možná se ukáže, že si toho nežádá nejen kulturní fronta, jak si předseda vlády uvědomil, a tudíž nebude potřeba tuto poptávku – rozuměj personální změny –, když neexistuje, uspokojovat.

Je jistě jen shoda okolností, že Úřad vlády těsně předtím, než bude sněmovna hlasovat o vyjádření důvěry novému kabinetu, zveřejnil výši platů a odměn vysokých úředníků, kteří sloužili Nečasovu týmu. Nebylo by víc namístě zveřejnění odměn těch lidí, které si s sebou přivedl premiér Rusnok?