Jana Havligerová: Politici lámou rekordy

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Euro - Martin Pinkas

Čelné členy politického hnutí Andreje Babiše neopouští utkvělá myšlenka, že být volby v řádném termínu, ANO by je drtivě vyhrálo. V jejich hlavách se tak začal rodit nový plán.

Teď postavíme úřednickou anebo poloúřednickou vládu. Neotřelou variantu začínají politikům i veřejnosti nenápadně nabízet místopředsedkyně hnutí Věra Jourová i šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek. Nestranných, nezávislých odborníků, kteří s hnutím spolupracovali nebo spolupracují, má prý ANO dost. My bychom o několika také věděli. Jen namátkou – Balvín, Fischer, Koníček, Pecina, Picek, Toman, Žák…. Nějaký ten prodloužený víkend se v kalendáři za rok či dva, zkrátka až ANO řekne – teď už tu vládu dáme – také najde. Chléb a hry…

Nakonec stejně bude všechno jinak. Vidina nepolitické vlády roztaje rychleji než jarní sníh, i v hnutí ANO existují lidé, kteří baží po ministerském křesle. A když už, tak už. Prý by jich mohlo být rovnou šest, a ne lecjaká: na financích, dopravě, a také na ministerstvu pro místní rozvoj. Zkrátka všude tam, kde se točí nejvíc státních peněz. K úspěchu zbývá už jen taková drobnost – souhlas sociální demokracie.

A zatímco se politici vítězných stran dohadují – nedohadují o budoucí vládě a podobě Poslanecké sněmovny, ministři nynější úřednické vlády nelení. Ministr kultury Jiří Balvín při služební cestě po jihovýchodní Asii prohloubil v Indii vztahy s Bollywoodem. Ministr Jan Kohout (Balvín se vezl s ním) si na své konto také připsal unikum – je prvním šéfem české diplomacie, který navštívil Bhútán. Také jste na to hrdí?

Zapomenutí Andrejovi muži