Jana Havligerová: Politici myslí na budoucnost

sněmovna (ilustrační foto)

sněmovna (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Hrad se musí zamyslet nad komunikační strategií hlavy státu, tvrdí šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček. A zamyslet se „nad svou komunikační strategií, aby opravdu dokonale a přesně vysvětloval, proč co dělá“, bude podle něj muset i Miloš Zeman. S prezidentem prý o tom hovoří průběžně.

Že televize Prima navrhuje změkčit pravidla pro vysílání sprostých slov, je jistě čirá náhoda. Tedy abychom byli přesní, hranice pro necenzurované vysílání případných vulgarit by se měla posunout z desáté na osmou hodinu večerní, a z povinných úprav – upozornil server Mediář – by mělo být vyjmuto zpravodajství a publicistika včetně politických projevů.

Šéf hnutí ANO, ministr financí Andrej Babiš se v rozhovoru pro Právo svěřil, že by mu rozhodně více seděla role premiéra než prezidenta. Na Hrad by mohl jít Bohuslav Sobotka: „Premiér Sobotka je určitě politik, který by prezidenta mohl dělat a asi by ho dělal celkem dobře. Na rozdíl ode mne. Já bych možná zase dobře řídil většinovou vládu.“ Není nad to mít přesný plán.

Sociální demokrat, jihomoravský hejtman Michal Hašek by se zase chtěl častěji vídat na obrazovkách. Objednal si proto výrobu pořadů, které ho budou propagovat. Rozpočet kraje to vyjde téměř na pakatel – deset milionů korun. Pořady má vysílat soukromá firma a v televizi se podle předběžných zpráv budou objevovat až do krajských voleb v roce 2016.
S obhajobou hejtmanského postu je zkrátka potřeba začít včas. Nebylo by ale efektivnější opět zavítat do Lán? Kraj by to nic nestálo a propagaci by měl hejtman zaručenou.