Jana Havligerová: Politici přijdou o dobré bydlo. Možná

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia.cz

Vládní garnitura oficiálně přiznala, že výběr lidí, kteří zastupují stát v jím kontrolovaných podnicích, je žalostný a způsob jejich odměňování naprosto neprůhledný. A že totéž platí o městských firmách. Právě tyto společnosti přitom spravují veřejný majetek v rozsahu zhruba tří set miliard korun.

Pokud se podaří dotáhnout do konce pokus změnit nynější pravidla hry, měla by skončit praxe, která se dá shrnout pod název nekonečné písně Pes jitrničku sežral. Jak vypadá, všichni víme. Jakmile se politické strany dostanou k moci, obratem vymění dozorčí rady a představenstva ve firmách, na které stát či město dohlíží. Obvykle je obsadí vysloužilými, zasloužilými nebo aktivními politiky. To rázem strhne lavinu kritiky od partají, které se ocitly v opozici. A po dalších volbách se situace opakuje. S tím by tedy měl být šlus. Zákon by měl zdůraznit odbornost členů správních rad. Tu mnoho politiků nesplňuje.

Podmiňovací způsob je ale zatím na místě. Vláda se zabývala věcným záměrem zákona, takže nová pravidla pro obsazování funkcí ve státních, městských a obecních podnicích by v nejlepším případě začala platit až pro vítěze sněmovních voleb, které se v řádném termínu mají konat za dva roky. Ano, dá se sice říci, že lépe někdy než nikdy. Přesto má Nečasův kabinet zcela zbytečné zpoždění. Audit na podobné téma pro exministra financí Eduarda Janotu zpracovala společnost Industrial Advisors bývalého šéfa Škody Auto Vratislava Kulhánka. V jeho zprávě jasně stálo, že dozorčí rady jsou zbytečně početné a bylo by třeba, aby v každé z nich zasedal jeden odborník na řízení firem, jeden na příslušnou oblast, kterou se podnik zabývá, a jeden expert na právní záležitosti. Dobrozdání se však s koncem úřednické vlády ocitlo u ledu.

Vládní snahu vyčistit bahnitý rybník podporuje i opozice, zatím slovně. Jenže už včerejší debata v kabinetu naznačila, že cesta k cíli bude trnitá. Jádrem sporu se na samém začátku stává klíčové slovo odbornost. Řečeno kulantními slovy místopředsedkyně vlády Karolíny Peake, nelze klást rovnítko mezi termíny odborník na straně jedné a osoba veřejně nečinná na straně druhé. Vystrnadit politiky ze správních orgánů nebude snadné. Zvlášť když komise, na nichž by byl výběr vhodných kandidátů, by podle návrhu měly fungovat u každého ministerstva. Tak už to chodí například na Slovensku a lidé, kteří se problematikou zabývají, tvrdí, že to zvláštní efekt nepřineslo. Příslušné zástupce státu by podle nich měly vybírat instituce na státu nezávislé.

Návrh paragrafového znění zákona by měl být hotový do konce září, jeho definitivní podobu jistě ovlivní i debata ve sněmovně, nepochybně bouřlivá. Zatím ještě můžeme doufat, že k dobrému.