Jana Havligerová: Politika po česku

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna Zdroj: ctk

Při rokování Poslanecké sněmovny už jsme si zvykli na ledasco. Rekord, který se na její půdě zrodil v minulém týdnu, je ale skutečně unikátní a bude těžké ho jen tak překonat.

Od úterý do pátku jednali poslanci čistých osmnáct hodin. Naše doporučení proto zní: sledujte jednání sněmovny. Moc času to nezabere a zábava je jistá. Jízda dolní komory znovu začíná už zítra a vládní ČSSD a ANO se hned na jeho začátku budou muset vyrovnat s ultimatem, které jim dali lidovci – nechte lustrační zákon tak, jak je, jinak končíme.

Zatím to vypadá, že ani jedna z koaličních partají tenhle vzkaz nebere příliš vážně. „O lidovce nemám obavu. Neodešli z Národní fronty, neodešli z žádné polistopadové vlády a neodejdou ani z této vlády. Moc je mocná čarodějka. A lidovci s ní umí zacházet dokonale,“ soudí například sociální demokrat Zdeněk Škromach. Velmi podobné řeči vede i šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Lidovci se zasekli. Teď jde ale mnohem spíš o to, aby se ve svých odhadech chování KDU-ČSL nesekli ostatní koaliční politici.

Olympijský park na pražské Letné, který převážně ve vlastní finanční režii vybudoval Český olympijský výbor, vzedmul mohutnou vlnu emocí. Kdekdo počítá, co všechno by se za šedesát milionů korun, které do projektu výbor vrazil, dalo pořídit. Tak například by prý bylo možné postavit dvě malé sportovní haly, a tak dál a tak dál. Takže na rovinu. Žádná trvalá sportoviště by olympijský výbor prostě nikdy nepostavil. Pravdě blíž je to, že by zmíněnou sumu utratil přímo v Soči, nejspíš na propagaci, o jejímž efektu se nikdo nikdy nic nedozví.