Jana Havligerová: Případ Parkanová - vládní krize na obzoru?

Policie zřejmě požádá Poslaneckou sněmovnu, aby zbavila imunity poslankyni TOP 09 Vlastu Parkanovou.

Policie zřejmě požádá Poslaneckou sněmovnu, aby zbavila imunity poslankyni TOP 09 Vlastu Parkanovou. Zdroj: profimedia.cz

Protikorupční policie po poslancích žádá hlavu místopředsedkyně sněmovny a exministryně obrany Vlasty Parkanové. Policejní orgány jsou přesvědčeny, že Parkanová pochybila, když Topolánkově vládě doporučila nákup letounů CASA. Podle vyšetřovatelů koupilo Česko španělská letadla za cenu přemrštěnou o stovky milionů, případ je třeba prověřit, a tudíž poslankyni TOP 09 zbavit imunity. Sněmovna by o policejní žádosti měla rozhodovat v červenci.

To je v kostce story, která bude spolu s kauzou bývalého hejtmana Davida Ratha drahnou dobu hýbat politikou i veřejným míněním. Byť jsou oba příběhy těžko souměřitelné.

Pokud jde o Parkanovou, úvahy o tom, zda ji vydat, či nevydat trestnímu stíhání, docela jistě nebudou tak přímočaré jako u Ratha. O koupi letounů rozhodovala vláda ve sboru, Parkanová smlouvu nepodepisovala a o tom, jestli návrh na nákup speciální armádní techniky měl doprovázet nezávislý posudek, se už teď začínají svádět právní bitvy. Navíc kromě Topolánkova kabinetu koupi posléze posvětil i Fischerův kabinet. Chtě nechtě se tak nabízí otázka: Narostla policistům křídla, anebo se utrhli ze řetězu?

O tom, že nákup čtyř letounů CASA za necelé čtyři miliardy korun provázejí podivné okolnosti, není sporu. Topolánkův kabinet obchod schválil měsíc po své demisi, a to bez vypsání veřejné zakázky. Armáda musela stroje opakovaně reklamovat, některé země je dokázaly pořídit za podstatně méně peněz. To ale bohužel není žádná novinka.

Příběh armádních nákupů se opakuje jako přes kopírák. Stačí vzpomenout na skandály provázející pořízení pandurů. Neznamená to ale, že letitou pochybnou praxi by za všechny musela odnést právě Parkanová. To už je ale koneckonců na zvážení soudu, pokud na něj dojde.

Vedení TOP 09 a Starostů jako jeden muž vyrazilo na obranu exministryně. Sborem tvrdí, že je to poprvé, kdy by někdo měl být obžalován kvůli rozhodnutí vlády. Ano, ale v téhle souvislosti není od věci připomenout, že o něco podobného se pokusil i ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Za poskytnutí miliardových státních garancí ČSOB při přebírání IPB chtěl žalovat Zemanovu vládu. Nakonec ale podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Mimochodem Nejvyšší státní zastupitelství nedávno případ odložilo.

Rozhodování o tom, jestli má sněmovna Parkanovou vydat ke stíhání, bude bezpochyby ryze politické. Na straně opozice se do něj jistě bude mísit touha po revanši i zvažování toho, co si myslí veřejnost. Ta po chycení velké ryby přímo žízní. A koalice? TOP 09 zvolila jako obranu masivní protiútok a už jen těžko může couvat. Spor o vydání Parkanové tak může velmi snadno vést až k další vážné vládní krizi.