Jana Havligerová: Rozcvička ANO a ČSSD na krajské volby

Předseda ANO Andrej Babiš na sněmu strany

Předseda ANO Andrej Babiš na sněmu strany Zdroj: Tomas Novak, Euro

Mezi nejsilnějšími stranami vládní koalice to jiskří, tempo rozmíšek se zrychluje, a už je nevyvolává jen Babiš. Důvod je nasnadě. Ačkoli ANO maká a maká, oslňující výsledky se ne a ne dostavit. Došlo to tak daleko, že se ministr obrany musel pochlubit alespoň potykáním s prezidentem. Uznejte, to pro řízení státu není nic moc. Babiš je z reálné situace nervózní a jeho ministři zase z něj. Je potřeba hledat vnějšího viníka. I stručná bilance snahy ANO toho řekne dost.

Ministerstvo dopravy nezbavil pověsti nejproblémovějšího vládního rezortu ani odchod Antonína Prachaře. Jeho nástupce je ve funkci sotva tři měsíce, a už musel ve středu napochodovat před špičky ČSSD, ANO a KDU-ČSL na koaliční radu, aby vysvětlil, kde to vázne. Konkrétně s tendrem na nového dodavatele mýta.

Problémy jsou i s klíčovým zákonem o liniových stavbách, hospodaření drah, které pod ministerstvo spadají, je také ve psí. Jistě, tristní situaci, v níž se rezort dopravy, řízený hnutím ANO, nachází, zavinily z valné části předchozí vlády. Nicméně efektivně pohnout s naléhavými úkoly se prostě nedaří. Doprava je snadný cíl, na němž sociální demokracie v případě potřeby téměř kdykoli může prezentovat neschopnost politického rivala.

Ministerstvo spravedlnosti v gesci ANO je dostatečně propraná kapitola, jak se povede novému ministrovi, je ve hvězdách. Navíc rychlost, s jakou šéf hnutí měnil ministry, se už také obrací proti němu. Místo aby Babiš vypadal jako rázný manažer, působí spíše dojmem neschopného personalisty. A můžeme pokračovat. Tak třeba ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Ta se na Facebooku sebevědomě pochválila: „Pokud chce někdo vyjednávat s Evropskou komisí, musí to umět.“

Ale ouha. Zásluhy za to, že komise odsouhlasila už šest z osmi nových operačních programů strukturálních fondů Evropské unie, si stejně jako ona připisuje státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza, pobočník premiéra Sobotky. I fakt, že se finanční Kobře za devět měsíců podařilo zabránit daňovým únikům ve výši zhruba 1,7 miliardy korun, je pro ANO jen slabá náplast na raněné ego. Rezort financí se v tomto případě musí dělit o slávu s ministerstvem vnitra řízeným socialisty. Premiér a šéf ČSSD Sobotka toho při prezentaci výsledků společné práce policistů, finanční a celní správy také náležitě využil. Hnutí ANO tak zatím sbírá jenom drobky, a to je dost k vzteku.

Socialisté mají těsně před sjezdem, na kterém jejich šéf hodlá definitivně zúčtovat s těmi, kteří ho těsně po volbách chtěli sesadit. Pro ANO tak není od věci dodat rebelům z ČSSD trochu té munice. Řekněme pod společnou nálepkou Sobotka na Babiše nestačí. I když vládní atmosféra o něco zhoustla, zatím je to jen rozcvička. Před bojem o krajská města je potřeba zahřívat svaly.