Jana Havligerová: Ryze české starosti

Zdeněk Škromach

Zdeněk Škromach Zdroj: Jan Rasch, Euro

Podpis prezidenta sice ještě chybí, ale už je to skoro jisté. Velikonoční Velký pátek bude svátek, schválili senátoři. Nebylo to bez problémů.

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) třeba navrhl, aby se do zákona přidalo, že 1. říjen je Mezinárodní den seniorů, neb ti jsou specifickou skupinou: „Jedni senioři jsou, my ostatní jsme potenciální senioři.“ Mluvil i o tom, že státním svátkem by měl být 24. prosinec, aby si lidé ten den nemuseli brát dovolenou. Tedy senior Škromach ještě není, ale ta paměť. Ta paměť…

Teroristé útočí, tak omezíme zbraně. Prostá úvaha z dílny Evropské komise, nejspíš narychlo a možná i hloupě zformulovaná, vyprovokovala neméně rychle nastřelené, hloupé reakce. Poslankyně Jana Černochová (ODS) projevila obavu, že by bylo nutné zničit i zbraň, kterou Gabčík použil při útoku na Heydricha.

Českem hýbe ocenění zpěváka (?) Tomáše Ortela. Poslanec ČSSD Jan Chvojka si kvůli tomu na soutěž Český slavík stěžoval u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Hnutí Úsvit – Národní koalice se Ortela pro změnu rychle zastalo. Jestlipak všichni zúčastnění ty hity alespoň slyšeli?

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí se nekonalo. Náplastí na újmu Pražanů mělo být, že strom bude tajně rozsvícen každou hodinu. Jak se veřejně oznámilo. To je tedy kamufláž. Nebo snad blamáž?

Kolik dostaneme za práci ve svátek?