Jana Havligerová: Sobotka má šanci na tvrdou smeč

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zdroj: ctk

Očekávaný volební sjezd českých sociálních demokratů se chystá v době, kdy je ČSSD hlavní vládní stranou a její předseda šéfuje kabinetu. To není čas na revoluční změny. Naopak, i vzhledem k invektivám, které zazněly z hnutí ANO, je pro socialisty důležitá demonstrace jednoty a rozhodnosti.

Přinejmenším je třeba předvést odhodlání držet pevně vládní otěže a v rámci možností daných koalicí dobře vládnout. Takže vyhlašování nějaké zbrusu nové programové linie strany od víkendového volebního sjezdu nečekejme.

Svým způsobem se ovšem bude utužovat stranická disciplína. Ještě přede dvěma lety bylo nemyslitelné nepozvat na sjezd sociální demokracie Miloše Zemana. Teď si to Bohuslav Sobotka může dovolit. Jeho pozice je tak pevná, že dokonce může účtovat. S prezidentem i pěticí sociálnědemokratických politiků, která záhy po posledních parlamentních volbách navštívila Zemana v Lánech. Vnitrostranické křídlo hejtmana Michala Haška s nadstandardními vazbami na hlavu státu bylo poraženo na hlavu a sjezd už by měl psát jen pouhý epilog.

Jestli to ovšem bude znamenat i tlustou čáru za minulostí, je otázka. Prakticky jisté však je, že žádným dramatem by neměla být volba stranického vedení. O zvolení Sobotky není pochyb, nemá protikandidáta. Tým svých nejbližších spolupracovníků sebevědomě předem vyjmenoval a šance, že mu delegáti vyhoví, je značná.

Méně zákulisních manipulací

Sjezd bude mít poprvé nová pravidla. V pražském Kongresovém centru se sejde zhruba sedm set lidí, výrazně více bude letos těch, které nominovaly okresní organizace. To by mělo ztížit zákulisní manipulace, které by předsedovi mohly ztrpčit život. Delegáti by se měli rozhodovat více podle vlastních preferencí. Změnu prosadil Sobotka. Obecně se dá říci: Scénář je připraven tak, aby předseda na sjezdu „vydělal“.

Nejpodstatnější částí rokování tak nejspíš bude debata o změně pravidel pro výběr nominantů do voleb. Měnit by se měla tak, aby už pro krajské volby v příštím roce mohli podobu kandidátních listin ovlivnit všichni členové ČSSD. Kandidátky by se podle Sobotkovy představy měly otevřít i nestraníkům, nezávislým starostům a dalším úspěšným lidem. To příliš nevoní stranickým matadorům, kteří čekají „odměny za zásluhy“. Opouštět zajeté koleje není jednoduché.

ČSSD je vládní stranou, její vítězství v parlamentním klání ale bylo o prsa. Podobně strana dopadla i v komunálních volbách, přičemž ve statutárních městech dostala citelně na frak. Hnutí ANO zvítězilo v Praze a na dalších místech, sociální demokracie vyhrála jen v Havířově, Karviné a Prostějově. To je před volbami do krajů vážné varování. Strana potřebuje ukázat sílu, aby její voliči neutíkali k Andreji Babišovi. Ekonomice se ale daří a ve vládě zatím socialisté prosadili, co si zamanuli. To jsou nahrávky, které Sobotkovi umožňují, aby na sjezdu tvrdě zasmečoval.