Jana Havligerová: V parlamentech se dějí věci

Europarlament

Europarlament Zdroj: CTK/Moravec Jakub

Europarlament zdaleka není tak nudné shromáždění, jak si možná představujete. Při projevu šéfa eurovlády Jean-Clauda Junckera o stavu Evropské unie obcházel jednací sál poslanec italské Ligy severu Gianluca Buonanno v masce Angely Merkelové a odmítal si ji sundat. Juncker na to reagoval slovy: „Evropský parlament je místo, kde můžete potkat kohokoli.“ Z letitých zkušeností dodáváme – a očekávat od něj cokoli.

To samozřejmě platí i o českém parlamentu, a záhy se o tom budeme moci opět přesvědčit. Kromě řádné poslanecké schůze, která začíná zítra, nejspíš bude dolní komora parlamentu zasedat i mimořádně kvůli České poště. Kauze, která postihuje šéfa hnutí ANO Babiše a jeho nejbližšího spolupracovníka, předsedu poslaneckého hnutí Faltýnka, a to kvůli Babišově firmě Agrotec, v jejímž čele stál právě Faltýnek. Další aféra točící se kolem pošty – v jejím středu je podnikatel Čadek – pro změnu míří na ministra vnitra Chovance. Máme se na co těšit, možná přijde i kouzelník. Třeba z nějakého nadačního fondu.

Při přijetí generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga na Pražském hradě vítala nejvyššího představitele Severoatlantické aliance místo tmavě modré vlajky s bílou růžicí kompasu, ze které vyzařují čtyři bílé čáry, světle modrá vlajka Organizace spojených národů. Jak oznámil prezidentův mluvčí, pochybení nemělo na průběh jednání vliv. Vlajka sem, vlajka tam, hlavně že to hlava státu a další čeští politici šéfovi NATO pěkně natřeli.

Čtěte také zápisníky dalších redaktorů E15: