Jana Havligerová: Ve vládě roste napětí, lidovci se pustili do Babiše

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš pevně drží primát nejpopulárnějšího politika. Tedy pokud jde o veřejnost. V koalici má jeho obliba prudce sestupnou tendenci. A totéž platí o celém hnutí ANO. Netýká se to pouze nelichotivých výroků vůči vládním partnerům, ale především Babišova přístupu k řešení věcných problémů a přípravě i způsobu prosazování zákonů.

Jeden z akutních problémů vyvolaných hnutím včera narychlo řešila vláda: schválila návrh novely zákona o zdanění hazardu. Další úkoly valí před sebou a jsou natolik kontroverzní, že je musí řešit koaliční rada. Patří k nim předčasné penze pro horníky z OKD.

O tomto opatření jednali ministři už čtyřikrát a pro Babišův odpor stále nerozhodli. Předseda ANO navíc „rozpálil“ hornické odboráře, kterým doporučil, aby si o dřívější důchody řekli majiteli dolů Zdeňku Bakalovi nebo moravskoslezskému hejtmanu Miroslavu Novákovi (ČSSD).

Předseda ANO „rozpálil“ hornické odboráře, kterým doporučil, aby si o dřívější důchody řekli majiteli dolů Zdeňku Bakalovi

S tím je Babiš pro změnu ve sporu kvůli průmyslové zóně Nad Barborou v Karviné. Kabinet její vznik schválil, ministr financí žádá revizi usnesení o vládní podpoře, protože příslušné pozemky je potřeba koupit od Bakaly.

Největší napětí do vládních řad však vnáší příprava zákona o elektronické evidenci tržeb. Výhrady k podobě předkládané rezortem financí mají především lidovci a těm už dochází s Babišem trpělivost.

Zmatek ANO ve Sněmovně

Jindy zdrženlivý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek přestal držet věci pod pokličkou a prozradil, že vicepremiér vládě ručí vlastní hlavou za to, že systém elektronické evidence tržeb bude fungovat, a to do sedmi měsíců od začátku platnosti nové normy. Kritikou Bělobrádek zahrnuje babišovce i za styl práce ve sněmovně.

„Co se tam děje, nemá obdoby a zmatek do toho vnáší především ANO,“ prohlásil lidovecký předseda. Šéf hnutí zareagoval obratem a rovnou se pustil do všech tradičních politických stran: „Ve sněmovně spolu dělají dohody a kšefty. ODS a TOP 09 nekritizuje koalici, ale naše hnutí, a koaliční partneři, jak to předvedl pan Bělobrádek, taky. Naše hnutí kritizují všichni, a to hlavně proto, že my s nimi ty kšefty dělat nechceme.“ Šéfovi lidovců doporučil, aby vystoupil z vlády a šel dělat „béčko ODS“.

Vládu tlačí čas – v listopadu začne třetí čtení zákona o elektronické evidenci tržeb, na programu Poslanecké sněmovny bude také návrh státního rozpočtu na příští rok a další klíčové předlohy. Opozice už předvedla, že zdržovací taktiku ovládá. Vládní koalice bude muset sešikovat řady. Fatální roztržku si nemůže dovolit. Babiš ovšem není z těch, kteří ustupují.