Jana Havligerová: Vláda ještě neskončila. Sil má dost

Vládní tým netrpělivě čeká na výsledek klíčového hlasování

Vládní tým netrpělivě čeká na výsledek klíčového hlasování Zdroj: ctk

Politické strany jsou zatím zajedno v jediné věci – v pohledu na Rusnokovu vládu. Už by prý neměla činit žádná zásadní rozhodnutí. Logický, ale nikoli zrovna přesně definovaný požadavek. Názory na to, co jsou zásadní kroky, se totiž mohou zásadně rozcházet.

Ne všechny záležitosti spojené s vládnutím jsou tak jasně zásadní a významné jako třeba podpis na smlouvě o vybavení českého armádního letectva švédskými stíhačkami Gripen. Vláda také nepozbyla práva předkládat návrhy zákonů a na bezproblémové komunikační lince mezi premiérem a předsedou horní komory parlamentu se může odehrát cokoli. Dokonce dost rychle.

Samozřejmě, ministry teď nejvíc zaměstná příprava rozpočtu na příští rok. Návrh musí být hotový do konce září. Jeho základní parametry jsou však dané, a protože beze změny sociálních či daňových zákonů v podstatě nelze z gruntu měnit příjmy a výdaje státu, sestavení plánu hospodaření zase tolik prostoru pro kreativitu neskýtá.

Vládě zbude dost sil, které bude moci napřít i jinými směry. Například k normám, které jsou odvěkým snem prezidenta Zemana – k návrhu zákona o majetkových přiznáních, případně k normě, která by umožnila zavedení registračních pokladen. Sice to nejsou předlohy, které nesnesou odkladu, ale levicovému Senátu by se jen těžko odmítaly.

Nakonec, i kdyby senátoři pozvedli káravý prst a odmítli se jimi zabývat, protože se to zkrátka nesluší, Zeman by na tom stejně vydělal. Tedy přesněji zemanovci, prezidentova Strana práv občanů. Není pochyb o tom, že Rusnokova vláda ani v čase, který jí zbývá, nebude dělat nic jiného, než co bude chtít hlava státu. S chutí. Konečně pro ministry, kteří by rádi kandidovali ve volbách za zemanovce, by to byla hezká malá domů.

Takže vláda sice nemůže, jak píše spolustraníkům místopředseda ČSSD Michal Hašek, na rozdíl od sociální demokracie přinést levicové reformy, ale vypálit socialistům velkou část rybníka by rozhodně mohla. V jejích silách ještě pořád je dokázat občanům, že když se chce, dají se jejich přání plnit bez odkladů. Stejně jako přání vlivných lobbistických skupin, například Svazu průmyslu a dopravy.

Nic shora řečeného samozřejmě vláda podniknout nemusí. Je to jen teoretická možnost. Ale prezident už dokázal, že teorii umí proměnit v praxi skutečně briskně. Politická dohoda, která by Rusnokovu týmu přesněji vykolíkovala hřiště pro zbytek jeho dní, by proto nebyla od věci. Stejně jako předem pevně dané dva klíčové termíny. První by měl jasně říci, kdy fakticky skončí svou pouť Poslanecká sněmovna, druhý, kdy se půjde k volebním urnám. Pravda, dosažení takové dohody má nejeden drobnější háček a také jeden veliký hák. Souhlasit by musel Miloš Zeman.