Jana Havligerová: Vládní pohoda na vlně růstu

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Vyšší výdaje na platy ve veřejné sféře, více peněz na sociální dávky a důchody, nové miliardy korun na armádu a policii. Stagnující podpora vědy a školství, malé výdaje na investice. To je politika Sobotkovy vlády v kostce. Abychom byli přesní, je to státní rozpočet na příští rok, do kterého kabinet, jak je obvyklé, promítá politické priority. Měl by to být opět rok příznivý, pokud jde o ekonomický růst.

Podobně jako ten letošní, v němž ekonomika zřejmě naroste o více než čtyři procenta. Což sociálnědemokratického premiéra i jeho ministra financí z hnutí ANO naplnilo optimismem natolik, že začali hýřit už letos.

A na politické hýření jsou samozřejmě nejlepší výdaje státu. Jinak tomu nebude ani napřesrok. Bližší pohled na rozpočet říká, že hlavním prorůstovým opatřením má být právě zvýšení platů ve veřejném sektoru. Sociální demokracie, vůdčí vládní síla, vyšla vstříc odborům.

Radost ovšem socialisté udělali i sami sobě – další prioritou jsou totiž sociální výdaje. Ty mají příští rok dosáhnout 597 miliard korun a s jejich rychlým zvyšováním se počítá i do budoucna. Podle rozpočtového výhledu se mají v roce 2017 blížit 620 miliardám.

Koalici zatím vše celkem pěkně vychází. Elektronická evidence tržeb je prkotina, opozice je slabá a peněz na rozdávání je dost

Podle premiéra rozpočet na příští rok podporuje zaměstnanost, průmysl a investice. Tak tedy: v porovnání s letošním rokem se výdaje na investice skutečně o trošku zvyšují. Jiný obrázek ale dává srovnání s rokem 2013, kdy ekonomika ještě klesala. Přesto tehdy investice činily 97 miliard korun, napřesrok to má být 78 miliard. Kabinet zkrátka plní programové prohlášení sestavené podle not socialistů a lidovců. Předseda vlády a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka si tak dál úspěšně upevňuje obě své pozice. Třetí do party, hnutí ANO, vsadil na vyšší výběr daní.

Zatím to vychází díky rostoucí ekonomice. Což ovšem není zásluha vlády ani ministerstva financí. Pro příští rok analytici rezortu odhadují hospodářský růst na 2,7 procenta, HDP by měl přesáhnout 4,6 bilionu korun, na daních bychom měli zaplatit 620 miliard korun. Až na neschválený zákon o elektronické evidenci tržeb tedy vše celkem vychází i Andrejovi Babišovi. Přičemž norma, kterou se mu zatím nedaří protlačit parlamentem, je spíš otázkou prestiže než života a smrti jeho partaje. Babiš si také jistě uvědomuje, že v žádné jiné vládní konstelaci by neměl pro prosazování zájmů Agrofertu tak veliký prostor. Elektronická evidence tržeb je vlastně prkotina.

Přede dvěma lety předčasné parlamentní volby udělaly z kdysi dominantní pravice početně slabou opozici. Koalici ČSSD, ANO a KDU kryje záda pohodlná sněmovní většina, ekonomika roste, vláda se nemusí hádat o peníze. Ba přímo naopak. Už teď jednání dolní komory předznamenalo příští podzim, kdy budou volby do krajů a třetiny Senátu. Peníze navíc putují právě do krajů. Opozice valnou šanci v krajských volbách nemá. Vládnoucí sestava, ať volby dopadnou jakkoli, nemá důvod jít si nějak významně po krku.